twitter

Tri Marvelova stripa stižu ove godine

Možda je ovo relativno lagana godina za Marvel na filmskom i TV frontu, ali ljubitelji ove franšize uvijek mogu da računaju da će u ponudi imati obilje novog materijala za čitanje. Sve oči su uprte u X-Men liniju u 2024. godini, dok Marvel završava jednu veliku eru franšize i započinje novu.

Pet godina nakon dramatičnog preoblikovanja X-Men linije sa House of X i Powers of X iz 2019. godine, Marvel je konačno priveo kraju tu priču. Oni to rade sa dve nove, međusobno povezane serije pod nazivom Fall of the House X i Rise of the Powers of X.

X-Men ima svoj posljednji boj protiv neprijatelja u Orchisu, a ljubitelji ovog junaka saznaće da li nova nacija mutanata može preživjeti ili im je suđeno da budu lovljeni i da ih vječno plaše.

Kao da to nije bilo dovoljno dramatično, pa su riješili da naprave i prvi veliki obračun između Wolverinea i Sabretootha u Krakoanskoj eri. On će se odigrati u novoj priči pod nazivom Wolverine: The Sabretooth War.

Kada se te priče završe na ljeto 2024. godine, Marvelov izvršni urednik Tom Brevort će „skočiti“ s linije Avengersa kako bi predvodio novi smjer za X-knjige. Za sada se zna malo o tome šta je Marvel planirao za X-Mena u tom trenutku.

Januar 2024. je, takođe, označio pravi početak Marvelovog novog izdanja Ultimate Universe. Nova Ultimate linija nije direktan nastavak stare, ali cilj je isti: dati čitaocima svježe, ažurirane poglede na kultne likove koji nisu vezani decenijama kontinuiteta.

U Ultimate Spider-Manu se pojavljuje stariji, oženjeni Piter Parker koji tek postaje Spider-Man prvi put. Linija Ultimate takođe uključuje Black Panthera i Ultimate X-Mena.

Marvel obično započinje ljetnju sezonu velikim crossover događajem, a 2024. godina nije izuzetak. Ovogodišnji veliki crossover je Blood Hunt, od pisca Džed Mekeja i umjetnika Pepe Laraza.

Dok je svijet zarobljen u vječnoj noći, lovac na vampire Blade moraće da okupi Avengerse, od Doctor Strangea i Spider-Mana kako bi spasili čovječanstvo od vampirskih hordi. Blood Hunt će biti objavljen kao ograničena serija, ali očekujte mnogo veza i spin-offova jer se ovaj sukob širi pa će obuhvatiti cijeli Marvel univerzum.

Marvel uveliko sprema iznenađenja i za Star Wars liniju dok se crossover Dark Droids završava.

Izvor: Pogled iz svemirskog broad