twitter

Netfliksova serija “Sendmen” oduševila kritičare

Nova Netfliksova serija “The Sandman” oduševila je i kritiku i publiku, sudeći po ocjenama na IMDb-ju i Rotten Tomatoes.

“The Sandman” je na striming platformi debitovao u petak, a čini se da je oduševio kritiku i publiku. Serija trenutno na IMDb-ju ima ocjenu 8.2, dok je na Rotten Tomatoesima pozitivno ocijenjena od 84 odsto kritičara i 88 odsto gledalaca. Serija se zasniva na serijalu stripova Nila Gejmena kreiranom za DC, a usredsređuje se na besmrtno utjelovljenje ljudskih snova – Morfeusa.

Netfliks opisuje Sandmana kao “bogatu mješavinu modernog mita i mračne fantazije u kojoj su savremena fikcija, istorijska drama i legenda neprimjetno isprepleteni”.

“Sandman prati ljude i mjesta na koja je uticao Morfeus, Kralj snova, dok popravlja kosmičke i ljudske greške koje je napravio tokom svog ogromnog postojanja”, dodaju.

“The Sandman” je Netfliks koštao nevjerovatnih 165 miliona dolara, a u glavnim ulogama su Tom Staridž kao San, Gvendolin Kristi kao Lucifer, Kribi Hauel-Batist kao Smrt, Džena Kolman kao Johanna Constantine, a Mark Hamill koji pozajmljuje glas liku Merva Pumpkinheada.

Premda se kritičari ne slažu oko toga u kojoj je mjeri serija uspješna adaptacija izvornog materijala, kao ni o kvalitetu Staridžove glavne uloge, skloni su da se slože da seriju vrijedi pogledati. Iako očigledno još uvijek postoji prostor za potpunu adaptaciju materijala, svakako se čini da je Netfliksova serija opravdala postojanje, posebno u poslednjih pet epizoda.

“Posao adaptacije je poštovati izvorni materijal dok nove obožavaoce upoznaje sa nečim što će im se, nadamo se, svidjeti i ne znam koliko je serija dobrodošla novim gledaocima kada se radi o tome koliko brzo prelazi sa jedne priče na drugu”, napisala je u svom osvrtu Amelija Emberving, kritičarka IGN-a.

“U tom jednom, vrlo specifičnom smislu, serija možda neće obaviti svoj posao, što me sprječava da joj dam ocjenu 10/10 uprkos činjenici da je, osim te jedne vrlo male zamjerke, The Sandman remek-djelo. Prekrasan je, bogat, bujan i veličanstven i sve što su obožavaoci čekali kad je riječ o Snu, njegovoj braći i sestrama i njihovim avanturama”, dodala je.

“Sa svojom pažnjom prema izvornom materijalu, svojom impresivnom glumačkom postavom i vrstom ekspanzivne izgradnje svijeta koja zasigurno zahtijeva više sezona, The Sandman je ono od čega su sazdani snovi”, napisao je Ričard Njubi iz magazina Empire.

“U roku od nekoliko minuta vikaćete Obesite to u Luvru , samo da bi vas onda dočekalo nešto još ljepše dok vam glas ne postane promukao do druge epizode. Ali svejedno ćete htjeti da nastavite sa gledanjem, jer The Sandman ima lukavu vještinu završavanja svake epizode nečim što vas privlači za još, čak i ako se neki od tih ranijih nastavaka čine samostalnije “, rekao je David Opie, kritičar Digital Spya.

Gledaoci su, sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, podjednako oduševljeni serijom.

“Upravo sam pogledala prvu epizodu dugo očekivane serije The Sandman i samo me još više uzbuđuje da vidim ostatak. Vizuelni elementi, priča, glumci i još mnogo toga. Kakav san”, napisala je jedna korisnica na Tviteru.

“Sada sam pogledao prve dvije epizode Sandmana. O, moj Bože, baš je divno. Pogledao bih cijelu seriju večeras, nikad se nisam ljutio što moram igrati D&D – sve do danas. Hvala Nilu Gejmenu, jednostavno je savršeno”, napisao je drugi.

“Gledam kako je savršen Netfliksov The Sandman. Moj apsolutno najdraži strip dobio je prekrasan, tačan, ali originalan prikaz”, kazao je treći korisnik.

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.