twitter

Haljina iz „Čarobnjaka iz Oza“ zamalo prodata za 1,2 miliona dolara

Jedna od Dorotinih haljina iz filma „Čarobnjak iz Oza“ trebalo je da bude prodata na aukciji u Los Anđelesu. Procjena se kretala između 800.000 do 1,2 miliona dolara. Sudija je, međutim, zabranio prodaju zbog tužbe navodne vlasnice haljine.

Plavo-bijela karirana haljina, koju je nosila glumica Džudi Garland u filmu „Čarobnjak iz Oza“ 1939. godine, trebalo je da bude dio aukcije holivudskih suvenira u Los Anđelesu, koju je na prodaju stavio Katolički univerzitet Amerike.

Pretprodajna procjena kretala se između od 800.000 do 1,2 miliona dolara.

Haljina, za koju se decenijama smatralo da je izgubljena, pronađena je prošle godine u kutiji za cipele na Katoličkom univerzitetu.

Američki okružni sudija Pol Gardef, međutim, zabranio je da se haljina proda zbog tužbe najbliže rođake sveštenika Gilberta Hartkea, kome je ta haljina poklonjena, prenosi Gardijan.

Gilber Hartke je preminuo 1986. godine i mislilo se da je haljina, posle njegove smrti, izgubljena. Njegova rođaka sada tvrdi da haljina pripada njoj.

Advokati Katoličkog univerziteta kažu da se Hartke kao dominikanski sveštenik zakleo da nikada neće primati poklone, te da se ne može smatrati da je haljina u bilo čijem vlasništvu.

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.