twitter

Tri decenije glumi u velikim filmovima i serijama, a niko ga ne zna

“Već 31 godinu glumim u velikim filmovima i serijama, ali vjerovatno nećete prepoznati moje lice”, počeo je svoju priču za Great Big Story “najpoznatiji glumac kojeg nikada niste videli”.

 

Dag Džouns glumio je u više od 150 filmova i TV serija, a otelovio je “sva moguća stvorenja, čudovišta i negativce u Holivudu”. 

Ovaj 57-godišnji glumac otkrio je tokom studija umjetnost mimike, ali tadaje  znao da će upravo to obilježiti njegovu buduću karijeru. 

Poslednji put vidjeli ste ga vjerovatno u “Obliku vode” Giljerma del Tora koji je nedavno dobio Oskara, a u kojem je tumačio Čovjeka-amfibiju. 

S meksičkim rediteljem je radio i na filmu “Panov lavirint”, u kojem mu je pripala uloga Pana, a koju je označio kao prekretnicu u svojoj karijeri. 

Osim toga, ako pratite blokbastere, vjerovatno ste ga videli u “Fantastičnoj četvorci”, “Helboju” ili u “Vanzemaljcima u komšiluku” iz 2012, gdje je igrao vanzemaljca heroja. 

Prvi film u kojem se pojavio bio je “Povratak Betmana” iz 1992. godine, u kojem je tumačio mršavog klovna, a ulogu je dobio samo zbog fleksibilnosti nogu. 

Osim toga, ostvario je i niz zapaženih uloga u serijama kao što su “Star Trek: Discovery”, “Falling Skies”, “The Strain”…

 

Izvor: sfpisb.wordpress.com