twitter

Denis Vilnev o snimanju DINE u vrijeme korone

Jedan od najiščekivanijih ovogodišnjih filmova je Dina (Dune) reditelja Denisa Vilneva, prema istoimenom romanu Frenka Herberta – javlja PISB.

Kanadski reditelj se proslavio režijom filmova Sicario i Dolazak, a poslednji film bio mu je Blade Runner 2049.

Posle toga, kompanija Warner Bros dala mu je u ruke legendarnu naučno-fantastičnu knjigu Frenka Herberta Dina sa željom da je prenese na veliko platno, na što je Vilnev pristao, ali pod uslovom da filmsku ekranizaciju snimi u dva dijela.

Prvi dio, u kojem glavne uloge imaju Timoti Šalame, Rebeka Ferguson, Džoš Brolin i Oskar Ajzak, trebalo bi da počne da se prikazuje 18. decembra ali zbog pandemije koronavirusa nije sasvim sigurno da će do tada film biti završen.

Problemi su nastali nakon što je snimanje završeno, ali je Vilnev odlučio da bi neke scene trebalo ponovo snimiti na novi i bolji način.

„Nisam znao da će tada započeti pandemija. Raspored mi se zbog toga raspao. Dozvoljeno nam je da se za nekoliko nedjelja vratimo na snimanje tako da ćemo u finišu morati da sprintamo kako bismo završili film na vrijeme“, prenosi portal Headliner.

Osim toga, montaža filma mu je veliki problem jer se on nalazi u Montrealu, a ostatak filmske ekipe u Los Anđelesu. Mislio je da će biti moguće montirati film na daljinu sarađujući s montažerom Džoom Vokerom. Međutim, shvatio je da je to veoma težak proces.

„Shvatio sam da je montaža nešto kao sviranje muzike s nekim, a tada s tom osobom moraš da budeš u istoj sobi. Ima nešto u interakciji, ljudskoj interakciji, spontanosti, energiji u sobi. Nedostaje mi to što nisam u istoj sobi sa montažerom, to mi je vrlo bolno“, naveo je.

Voker je radio s Vilnevom na njegovim filmovima Sicario, Dolazak, Blade Runner 2049 i sada na filmu Dina. Vilnev kaže da je montažer na neki način i psihijatar jer „on se nosi s mojim opsesivno-kompulzivnim poremećajem, mojim napadima panike, mojim strahovima kao i s mojom srećom“.

„Ubuduće, ako se nešto poput ovog ponovo dogodi, želim da je moj montažer kraj mene“, zaključio je Vilnev.​    

                                                                                                                                                      

 

Izvor i foto: art-anima.com                                                                                                          

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                    

Redakcija portala Refesticon                                          

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.