twitter

IN SEARCH OF THE LAST ACTION HEROES (2019)

Ko voli dokumentarce o filmovima, ovo je prava poslastica koja se gleda u jednom dahu. Iako se film za svoja preko dva sata ogriješio o gomilu akcionih heroja i reditelja, ipak lijepo je na jednom mjestu podsjetiti se kako je žanr "mišićavog" akcionog filma uzleteo početkom 80-ih i pretrajavao sve do sredine 90-ih i kako je težnja publike za tim sadržajima diktirala tempo i dinamiku snimanja filmova.

Od Stalonea i Švarcenegera, Džekija Čena, Brusa Vilisa do diskretnih heroja kakvi su Majkl Dudikov, Sintija Rotrok, Erik Roberts, Majkl Džej Vajt i dr., od filmova kakvi su "Američki nindža", "Smrtonosno oružje", "Best of the best", "Delta force", "Rambo" do "Terminatora", "Predatora", "Elijena 2", "Krvavog sporta", "Komandosa", ovo je jedan nekoherentni, ali nostalgični prikaz vesele akcione dekade koja nam je dala možda i najzabavnije holivudske akcione filmove otkada je filmosnimanja.

Iako je fokus prvenstveno na onim autorima koje je reditelj uspio da obezbijedi za intervjuisanje, kao što su Skot Adkins, Mario Kasar, Pol Verhoven, Šejn Blek, reditelj "Ramba 3" ili scenarista "Komandosa", utisak je da je više prostora trebalo dati nekim ljudima koji su jedva u priči okrznuti, kao što su Čak Noris, Stiven Sigal, Rutger Hauer, Toni Skot, Volter Hil, dok neki kao što su Reni Harlin ili Džorž P. Kosmatos nisu ni pomenuti.

Takođe, previše prostora dato je "Terminatoru" i "Elijenu 2", iako su to prvenstveno naučno-fantastični filmovi, dok su neki naslovi kao što su "Predator", "Umri muški" ili "Pobesneli Maks 2" lepo prepoznati kao međaši koji su promenili način tretiranja akcije na filmskom platnu.

 

Izvor i foto: hellycherry.com

Tekst objavila: Sanida Kajević

Redakcija portala Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019