twitter

Živkovićev roman u najužem izboru za najunosniju domaću književnu nagradu

Knjige Književnost s predumišljajem Vladana Bajčete, Četiri smrti i jedno vaskrsenje Fjodora Mihajloviča Zorana Živkovića i Pesma o tri sveta Vladimira Pištala ušle su u finale izbora za Nagradu „Dr Špiro Matijević“, saopštila je fondacija koja nosi ime ovog pisca, prevodioca i kritičara.

Žiri književne Nagrade „Dr Špiro Matijević“ za najbolju knjigu na srpskom u 2023. godini čine Ivan Negrišorac (predsjednik), prof. dr Aleksandar Jerkov i Selimir Radulović.

Na konkurs je stiglo 122 naslova. Žiri je finalni izbor načinio od deset naslova, koji su prethodno bili u užem odabiru. Uz tri gorepomenuta bili su tu i: Dva Petra Ilije Lakušića (CID, Podgorica), Pakrac Vladana Matijevića (Laguna), Čudo u Banatu Milana Micića (Akademska knjiga), Tri jaja na oko Ljubivoja Ršumovića (Laguna), Zvezda nad prazninom Dejana Stojiljkovića (Laguna), Noćne reči Vladimira Tabaševića (Laguna) i Izmeštenik Dragana Hamovića (Prometej).

Laureat Nagrade „Dr Špiro Matijević“ biće obznanjen 19. februara, kojem će pripasti Povelja i novčana nagrada od 15.000 evra. Uručenje nagrade za najbolju knjigu u 2023. godini biće upriličeno četiri dana kasnije, 23. februara u podne, na otvaranju Dana Špire Matijevića u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

Književno priznanje, koje nosi ime dr Špire Matijevića, ustanovljeno je 2007. godine u znak sećanja na srpskog pisca, prevodioca i univerzitetskog profesora, rođenog 1943. u Kolašcu, mjestu u opštini Knin, a tragično stradalog, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, 1993. godine u Tuzli.

Nagradu su do sada dobili Matija Bećković, Đorđo Sladoje, Milovan Danojlić, Veselin Marković, Jovan Delić, a prošlogodišnji laureat bio je Gojko Đogo.

 

Izvor: Nova.rs / Jelena Koprivica