twitter

Objavljen roman “Smrt vile Radmile” autora Adnadina Jašarevića

Roman „Smrt vile Radmile“, autora Adnadina Jašarevića nedavno je izašao iz štampe u izdanju Planjaxa.

Prije toga, kao rukopis, ovaj roman je nagrađen na konkursu Federalnog fonda za izdavaštvo.

„Smrt vile Radmile“ donosi nam prepoznatljivog Adnadina Jašarevića ali i nešto drugačijeg no što su njegovi čitaoci navikli.

“Ovo je postmodernistički roman bogat elementima fantastike, apsurda pa i strave. U osnovi, to je ljubavna priča smještena u Sarajevo u vrijeme pred čuveni sarajevski atentat. Vremensko-prostorne odrednice su krajnje uvjetne i po tome je ovaj roman drugačiji. Tako se dešava da u jednoj glavi možete slušati koncert Iron Maidena na Bijeloj tabiji. Pazite,uoči prvog svjetskog rata.To je tek jedan od brojnih primjera“.

U početku ovaj roman je zamišlljen kao pripovjetka ali se proširio. Jedno poglavlje slijedilo je drugo, kaže autor.

„Tako da i te glave ponekad djeluju kao samostalne priče. Neobičan je roman ne baš čvrtste strukture iako funkcionira kao cjelina od prve do posljednje strane ili od posljednje do prve,svejedno je,kako čitate“.

Po pitanju forme strukture i stila u mom pisanju je ovaj roman nešto sasvim novo.

„Nisam slijedio nikakve savremene trendove u fantastičnoj literaturi kojih u principu i nema.Ovaj roman je po svemu bosanski. To je bosanska fantastika pisana prepoznatljivim Bosanskim jezikom, sa bosanskim humorom i lokacijama. Sve što se u njemu da pročitati je lako prepoznatljivo nama ovdje ali i onim van naših granica kao bosansko“, naglašava autor.

Adnadinu Jašareviću ovo je peti roman.Tri su ovjenčana nagradama a jedan je uvršten u školsku lektiru.

 

Izvor: zenicainfo.ba

Redakcija portala Refesticon