twitter

Danas počinje festival horor filma “Odraz strave”

Filmski festival „Odraz strave“ održaće se od četvrtka 14. do subote 16. decembra 2023. godine na tri lokacije u Beogradu.

Glavni filmski program festivala biće u Dvorani Kulturnog centra u Beogradu 15. i 16. decembra. Drugo izdanje festivala posvećeno je kultnom filmu Mladena Đorđevića “Život i smrt porno bande”. U petak 15. decembra u 18.30 časova publika će poslije svečanog otvaranja moći da pogleda film na velikom platnu, a nakon projekcije biće u prilici da učestvuje u razgovoru sa autorom Mladenom Đorđevićem.

Drugog dana u Dvorani Kulturnog centra, od 18 časova, očekuju se dva bloka filmova pristiglih na četiri ovogodišnja konkursa, za jednominutni, animirani, studentski i horor film van kategorije. U filmskim ostvarenjima dužine od jednog minuta do pola sata, autori i autorke pokazali su zrelost filmskog izraza i autentičnu estetiku koja prevazilazi žanrovske konvencije.

Dio pratećeg programa Festivala čini retrospektiva filmova „U fokusu – Dario Arđento Odraz strave“ u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11. Prvog dana festivala 15. decembra na programu su dva filma, “Tajna crne rukavice” sa početkom u 17.30 časova, i “Tajna napuštene kuće” u 20 časova. Subota 16. decembar rezervisana je za razgovor sa eminentnim stručnjakom za horor u umjetnosti dr Dejanom Ognjanovićem od 17 časova. Predavanje o Dariju Arđentu trajaće sat vremena i nakon njega će uslijediti projekcije filmova “Suspirija” od 18.30 i “Inferno” od 20.30 časova.

Drugi dio pratećeg programa Festivala činiće izložba slika mlade umjetnice Teodore Nešković u novootvorenom alternativnom kulturnom centru Krastavac u Jug Bogdanovoj 17a. Teodora je studentkinja četvrte godine Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu, odsjek slikarstvo. Učestvovala je u više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Sa samostalnom izložbom na Festivalu želi da oda počast velikom italijanskom reditelju horor filmova Dariju Arđentu. Izložba počinje u četvrtak 14. decembra u 18 časova uz pratnju elektronske muzike mladih DJ-eva.

Izvor: Pogled iz svemirskog broda

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.