twitter

ELRIK OD MELNIBONEA Majkla Murkoka ponovo pred domaćim čitaocima

Nakon 45 godina i izdanja objavljenog u kultnoj Prosvetinoj ediciji Plava ptica, pred domaćim čitaocima se odnedavno nalazi novo izdanje knjige Elrik od Melnibonea jednog od najznačajnijih pisaca fantastike Majkla Murkoka. Djelo je objavljeno u izdanju Čarobne knjige, u novom prevodu koji potpisuje poznati srpski pisac fantastike Aleksandar Marković.

Knjiga Elrik od Melnibonea predstavlja uvod u serijal o prvom i najvećem antijunaku podžanra mača i magije, Elriku zvanom Beli Vuk – netipičnom junaku koji je poslužio kao inspiracija za mnoge kasnije kultne likove epske fantastike, od Anomandera Rejka do Geralta od Rivije.

Inspirisan dekadencijom britanske imperije, koja se osipala nakon Drugog svetskog rata, Murkok prikazuje Elrika od Melnibonea kao poslednjeg vladara zamirućeg ostrvskog carstva čarobnjaka, magova i gospodara zmajeva. Fizički slab i anemičan, Elrik mora da koristi medikamente da bi održao zdravlje i vitalnost. Elrik je od detinjstva znanje o svetu izvan Ostrva sticao čitajući knjige iz ogromne carske biblioteke. Možda baš zbog toga, Elrik poseduje izražen osećaj empatije, za razliku od ostalih stanovnika carstva koji sebe smatraju uzvišenima. Svestan je jačanja ljudskih kraljevstava u okruženju, dok ostali vladari i stanovnici Melnibonea, uljuljkani u samozadovoljstvu svoje slavne prošlosti, kao da to ne primećuju. Zbog Elrikovog dubokog poniranja u sopstvene misli, melanholije, samoprezira i cinizma, njegovi podanici ga smatraju čudnim i nedokučivim, a njegov rođak Jirkun, koji je po redu nasledstva sledeći pretendent na presto, takvo ponašanje tumači kao slabost i planira Elrikovu smrt.

Knjiga Elrik od Malnibonea sadrži prva dva romana u hronološkom nizu Elrikovih avantura: Elrik od Malnibonea i Tvrđava bisera. U prvom romanu, sumorni albino-car propadajućeg carstva Zmajskog ostrva mora da se uhvati u koštac sa svojim prevrtljivim rođakom Jirkunom, koji sanja da prigrabi vlast i sam sedne na rubinski presto Melnibonea. Dok u drugom romanu, Tvrđavi bisera, ucenjeni Elrik ostavlja po strani svoj moćni mač Olujnik, stupa u Carstvo Snova i prolazi kroz njegovih sedam zemalja kako bi sprečio zle mahinacije čarobnjačkih pustolova Kvarchasata.

Majkl Murkok (1939) je britanski pisac, stripski scenarista, esejista, urednik i muzičar, najpoznatiji kao autor priča i romana o Elriku od Melnibonea. Napisao je više od stotinu knjiga, a za svoja dela osvojio je brojna priznanja, uključujući nagradu „Brem Stoker“ i Svetsku nagradu za fantastiku (obe za životno delo), kao i Nagradu Specijalnog komiteta Britanskog društva za epsku fantastiku za doprinos žanru. Kao urednik bio je mecena novog talasa naučne fantastike.

Knjiga Elrik od Melnibonea štampana je na 384 strane. Rađena je u mekom povezu. Sajamska cena i cena za naručivanje preko sajta izdavača je 870 dinara, dok će redovna knjižarska cena biti 1.299 dinara.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.