twitter

Maestralni Fransoa Baranže ilustrovao U PLANINAMA LUDILA

Nakon Zova Ktulua, Fransoa Baranže je nastavio sa oslikavanjem košmarnih pejzaža velikog majstora kosmičke strave, Hauarda Filipsa Lavkrafta, postižući praktično ono nevjerovatno: da na adekvatan način dočara vizije, koje dosežu do samog ruba zamislivog.

U izdanju Čarobne knjige nedavno je objavljeno još jedno djelo maestralnog francuskog umjetnika koji na podjednako uzbudljiv način nastavlja da ilustruje najznačajnija Lavkraftova prozna ostvarenja. Ovoga puta, svoj dar za besprekornu vizualizaciju, iskoristio je u radu na noveli U planinama ludila iz 1936. godine. Sam Lavkraft je ovo djelo smatrao svojim možda najuspjelijim, a ono je svakako poslužilo – a služi i dalje – kao inspiracija mnogim umjetnicima iz raznih polja.

Početak novele smješten je u mračni, fiktivni grad Arkam, 1933. godine. Profesor Dajer, ugledni geolog, saznaje da se sprema naučna ekspedicija zlokobno slična njegovom putovanju na Antarktik 1931. godine. U nadi da će ih odgovoriti od rizičnog poduhvata, odlučuje da prvi put iznese kompletan izvještaj o tragičnim događajima koje je preživio. Dvije godine ranije, brodovi koje je unajmio Univerzitet Miskatonik dospjeli su do zaleđenog kontinenta i grupa profesora i studenata odmah se dala na posao bušenja leda i prikupljanja fosilnih ostataka. Nekoliko dana kasnije, biolog ekspedicije, profesor Lejk, izvjestio je preko radija da je u jednoj novootkrivenoj pećini zatekao nevjerovatne primjerke ljudima dotad nepoznate vrste bića, bizarne i jedva pojmljive, a onda je oluja prekinula vezu s glavnim logorom. Sutradan je krenula potraga za Lejkom i njegovim ljudima, ali Dajer nije mogao ni da sanja na šta će sve naići na tom putu, koji će ga odvesti među prijeteće, nestvarne vrhove najviših planina na planeti, kao i u najdublje ponore košmarnog straha i nezemaljskog ludila…

Fransoa Baranže (1970) je umjetnik s više lica. Po obrazovanju ilustrator, uglavnom radi na stvaranju filmova (Hari Poter, Borba titana, Lepotica i Zver) i video-igara (Heavy Rain, Beyond: Two Souls). Autor je i brojnih korica za romane. Godine 2013. upušta se i u pisanje svog prvog zapaženog naučnofantastičnog romana Dominium mundi, a zatim i trilera Domino efekat 2017. Kao adolescent, otkrio je Lavkrafta zahvaljujući – kao i mnogi – društvenim igrama uloga. Nakon toga nije prestajao da se oduševljava fantastičnim univerzumima uopšte, a posebno onim koji je osmislio samotnjak iz Providensa. Pošto je godinama sanjao o ilustrovanoj verziji njegovih priča, odlučio je da se i sam u tome okuša. Knjiga U planinama ludila je njegova dosad najambicioznija umjetnička kreacija.

Tekst je preveo Darko Tuševljaković. Izdanje je štampano u punom koloru, broji 120 strana i tvrdog je poveza. Do kraja Beogradskog sajma knjiga, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i na sajtu izdavača biće dostupno po cijeni od 1.340 dinara. Redovna knjižarska cijena je 1.999 dinara.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.