twitter

Objavljen prvi tom KNJIGA KRVI Klajva Barkera

U okviru Orfelinove edicije „Crna mačka“ objavljen je prvi tom obimne kolekcije priča Knjige krvi legendarnog pisca horora, reditelja i slikara Klajva Barkera.

Knjige krvi prvobitno su objavljene tokom 1984. i 1985. godine kao serija od šest zbirki vrhunskih, modernih priča visceralnog horora, koje su doživjele izvanredan prijem kako kod kritike, tako i kod publike, i tada mladog autora etablirale kao jednu od najznačajnijih figura žanrovske književnosti.

„Knjige krvi su donele revoluciju u horor žanr kakva nije bila viđena od pojave Stivena Kinga desetak godina ranije, i kakva se više od tada do danas nije ponovila u tom obliku i obimu“, kaže urednik edicije „Crna mačka“, Dejan Ognjanović.

Kada je King pročitao Knjige krvi, napisao je blurb za njihovo prvo američko izdanje, aprila 1985, koji je glasio: „Mislim da je Klajv Barker toliko dobar da sam skoro bukvalno vezanog jezika da to iskažem. Da, ostajem pri tome: video sam budućnost horor žanra, a njegovo ime je Klajv Barker… Ono što Barker radi u Knjigama krvi čini da mi ostali izgledamo kao da smo prespavali poslednjih deset godina“.

„Knjige krvi su donele dah svežine u žanr do tada već opterećen Kingovim konvencijama (i imitatorima), donele su veću eksplicitnost, ali i provokativnost, nesputanu imaginaciju, i subverzivan, skoro pankerski stav“, kaže Ognjanović.

A ono što je karakteristično za priče sabrane u Knjigama krvi jeste da su relevantne i u današnje vrijeme, skoro četrdeset godina nakon prvog objavljivanja. Od ukupno trideset priča koliko je objavljeno, gotovo trećina je doživjela filmske adaptacije.

Prvi tom Knjiga krvi sadrži šesnaest priče: „Knjiga krvi“, „Ponoćni kasapski voz“, „Jetering i Džek“, „Bluz svinjske krvi“, „Seks, smrt i sjaj zvezda“, „U brdima, gradovi“, „Užas“, „Pakleni događaj“, „Žaklin Es: Poslednja volja i zaveštanje“, „Kože očeva“, „Nova ubistva u ulici Morg“, „Sin celuloida“, „Kralj sirova glava“, „Ispovest (pornografskog) mrtvačkog pokrova“, „Žrtvena jagnjad“ i „Ljudski ostaci“.

Svaka priča ispraćena je originalnom ilustracijom domaćih autora: Stefana Grkovića, Teodore Novak, Andreja Hriešika, Jelice Mandić, Nikole Uzelca, Mihaila Vasića, Tanje Rakić, Aleksandre Dević, Relje Popovića, Jovane Vuković i Ivice Stevanovića, koji je bio zadužen i za grafičko oblikovanje korica knjige.

Pored proznih priloga, knjigu čine i vrijedni dodatni materijali. Veoma detaljna biografija pisca krajnje živopisnog, nesvakidašnjeg života, kako privatnog tako i stvaralačkog, govori o svim njegovim aktivnostima, ne samo spisateljskim, nego i u drugim medijima (pozorište, film, strip, video-igre, slikarstvo, fotografija itd).

Bibliografija donosi opsežan pregled svega što je Barker do sada objavio, kao i osvrt na najznačajnije knjige napisane o njemu i njegovom radu. Na kraju, tu je ništa manje važan osvrt na filmove koje je Barker režirao, ali i osvrt na ekranizacije njegovih djela od strane drugih autora.

Ovo kapitalno tvrdokoričeno izdanje sadrži 570 strana, velikog je formata, štampano je u dvije boje (crvena i crna). Korice su u punom koloru, mat plastificirane i sa zlatotiskom. Redovna, knjižarska cijena biće 3.300 dinara, dok je sajamska cijena 2.600 dinara. Štand Orfelina na Beogradskom sajmu knjiga, nalazi se u Hali 1.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.