twitter

Monografija "Književni um i područja fantastike"

U okviru Izdavačke djelatnosti Odeljenja za književnost i jezik Matice srpske objavljena je knjiga “Književni um i područja fantastike”, Vladislave Gordić Petković i Mladena Jakovljevića. Knjiga je rezultat rada na projektu Matice srpske „Paralelni svjetovi i imaginarne teritorije u srpskoj i stranim književnostima“.

Monografija “Književni um i područja fantastike” predstavlja prvorazredni doprinos srpskoj nauci o književnosti, anglistici i komparatistici. Uz knjigu Zatočnik pete sile: fantastična proza Zorana Živkovića i Ljiljane Pešikan Ljuštanović, monografija Vladislave Gordić Petković i Mladena Jakovljevića zadire u domen najsavremenije srpske fantastike i bavljenja djelima srpskih pisaca koji su živi. U nastojanju da prenesu melodiju koju su ispjevale fantastične pripovijesti, autori su se oslanjali na stavove brojnih autoriteta, kako onih čija su djela dostupna na srpskom jeziku, tako i onih koja još uvijek nijesu prevedena. Svi navodi iz neprevedene literature dati su u prevodu autora, u želji da se doprinese višeglasju bogatog jezika noći kojim se fantastično obraća i na srpskom jeziku.

Recenzenti knjige su prof. dr Dragoljub Perić, prof. dr Milena Kaličanin i doc. dr Jelena Marićević Balać.

„Monografija Književni um i područja fantastike predstavlja izuzetno opsežno i kvalitetno delo posvećeno izučavanju književne fantastike. Iako postoji priličan broj studija koje se bave razmatranjem ovog oblika spekulativne fikcije, monografija dr Vladislave Gordić Petković i dr Mladena Jakovljevića izdvaja se po svojoj sistematičnosti i analitičnosti, te je prijemčiva kako za studente i akademike koji studiozno izučavaju fantastiku, tako i za široku čitalačku publiku zainteresovanu da se detaljnije posvete razumevanju ovog književnog fenomena“, navodi dr Milena Kaličanin.

Glavni urednik je prof. dr Isidora Bjelaković, a lekturu i korekturu je radila mr Milena Kulić. Štampanje ove knjige omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije. 

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.