twitter

U Vitezu svečano dodijeljene nagrade za priču u čast Marku Martinoviću Caru

Prije dva dana je u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva ,,Napredak” Vitez održana svečana dodjela Međunarodne književne nagrade za priču Marko Martinović Car 2023, piše viteski.ba.

Na početku je u ime organizatora prisutne pozdravila predsjednica Gordana Mišković, i posebno iskatala zahvalnost Središnjoj upravi HKD Napredak, koja je ovu manifestaciju uvrstila u kalendar najznačajnijih događaja u velikoj porodici Napretka koja već nekoliko godina značajno podržava manifestaciju. Potpredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović je potvrđujući riječi predsjednice, naglasio da HKD Napredak ima preko 500 događaja i aktivnosti posvećenih Caru a razlog tome je samo ime Marko Martinović Car, kao i kontinuitet u radu.

Lašvansku dolinu je prije dvadeset godina napustio velemajstor kratke priče, književnik Marko Martinović Car. Car je rođen 1933., a umro je 2003. godine. Sedma je godina kako je HKD ,,Napredak” podružnica Vitez obnovio nagradu za priču koja nosi naziv Marko Martinović Car, a ove godine je pristiglo 35 priča od 33 autora iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Holandije i Srbije.

Nakon detaljne evaluacije, žiri u sastavu Sanja Babić Ðulvat (Vitez), Bosiljko Domazet (Zagreb) i Dragić Rabrenović (Bijelo Polje) i sekretar žirija Anto Zirdum dodijelio je bodove, i donio odluku o nagradama.

Treće mjesto pripalo je Almiru Aliću književniku iz Tuzle, potpisnici priče za drugo mjesto su Denis Peričić i Anita Peričić iz Varaždina, a priču za prvo mjesto potpisuje književnica Aida Šečić Nezirević, Travničanka iz Sarajeva.

Nagrade su uručili načelnik opštine Vitez, Boris Marjanović i potpredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović.

Dobitnici nagrada zahvalili su se Napretku na odličnoj organizaciji te pozvali da HKD ,,Napredak” podružnica Vitez nastavi s ovim projektom. U muzičkom dijelu programa nastupili su Maja Mišković na violini i Gabriela Blaž na klaviru i Ivo Jandrić.

 

Izvor: viteski.ba