twitter

Festival fantastike u Užicu

Otvaranjem izložbe „15 godina Vekovnika“ u GKC Užice i tribinom u Narodnoj biblioteci o tom višestruko nagrađivanom serijalu stripova, na kojoj je govorio scenarista i urednik Marko Stojanović, u Užicu je počeo Fantast fest, prvi festival fantastike.

Festival, koji traje do 23. septembra, okupio je ljubitelje fantastike i, kako je rečeno, njime Gradski kulturni centar i Narodna biblioteka Užice najavljuju projekat „Užice, prestonica kulture Srbije 2024. godine“.

Publici je ponuđeni programi o epskoj i naučnoj fantastici, slovenskoj mitologiji, srpkim vjerovanjima i običajima, kao i ostali sadržaji o nerealnim bićima i događajajima.

Pored toga, ističu organizatori, uloga Fantast festa je i da podstiče maštu i kreatvnost kod dece i mladih.

Filip Baralić, direktor GKC Užice, ističe da je, nakon osnivanja Festivala stripa, prije dvije godine, kao i Viteških igara, grad dobilo novi festival koji organizuju ta ustanova i Narodna biblioteka.

„Programi su namenjeni svim uzrastima, ali u fokusu Fantast festa su najmlađi“, istče Balarić.

Program obuhvata različite umjetničke izraze u svijetu fantastike, pa se poseticima nude ilustrativne, književne i naučne forme, kao i edukativno-kreativni sadržaji u kojima će, dodaje Baralić, moći aktivno da učestvuju.

Pored panel-diskusija, predavanja i interaktivnih književnih večeri, posetioci će imati priliku da igraju društvene igre, poput Warhammer 40.000, jedne od najpopularnijih stonih društvenih igara na svijetu.

Interaktivnom šetnjom kroz kanjon Đetinje, učenici četvrtog razreda osnovnih škola upoznaće se sa zanimljivostima kanjona užičke rijeke.

Bojana Marinčić iz Narodne biblioteke ističe da Užičani, a među njima djeca i mladi, veoma rado čitaju knjige o naučnoj fantastici.

„Svi programi su interaktivni, pa će posetici moći da učestvuju u panel-diskusijama, književnim večerma i radionicama“, objašnjava bibliotekarka Bojana Marinčić.

Danas, nakon „Mozgaonice za bolji svet“, radionice za decu i odrasle koju je u 16 časova u GKC priredio Uroš Petrović, od 19 časova u Narodnoj biblioteci organizuje se književno veče sa Petrovićem-

Izvor: danas.rs

Redakcija portala Refesticon