twitter

NAGRADA "STANISLAV LEM" ZA 2023. ALEKSANDRU TEŠIĆU

Žiri nagrade STANISLAV LEM koju IKC Solaris dodeljuje za fantastiku u književnosti od 2015. godine a koji je radio u sastavu: Ilija Bakić (predsednik) Saša Radonjić (pisac) i Brankica Đukić (direktorica IKC Solarisa) je donio jednoglasnu odluku da ovogodišnji laureat bude beogradski književnik Aleksandar Tešić. U obrazloženju odluke žiri je naveo sledeće:

Aleksandar Tešić u svom dosadašnjem opusu, osobito u svojim romanesknim ciklusima „Kosingas“ i „Kletva Kainova“, na osoben način oživljava srednjevjekovnu istoriju u cjelokupnosti tadašnjeg svetonazora koji podrazumijeva jednovremeno postojanje realnog, hrišćanskog i pagansko-mitološkog. Ovi paralelni tokovi određuju i usmjeravaju egzistenciju pojedinaca, običnih ljudi, ratnika/vitezova/junaka, sitne i krupne vlastele, kraljeva odnosno, u krajnjem, čitave zajednice/države. Iznad ljudskih trivijalija i ambicija, kao tanke skrame trenutne civilizovanosti, prepliću se, sukobljavaju ili mimoilaze dublji planovi vanvremenih sila čije su svrhe i namjere nepojamne ljudskim bićima čak i kada su oni puki instrumenti izvršenja zadataka dobijenih od tih sila. Borbe Dobra i Zla, Časti i Beščašća čine Tešićeve fantastične literarne svjetove, kako one iz prošlosti tako i one iz budućnosti, začudnim i zagonetnim, intrigantnim i zavodljivim; njihova sličnosti sa obrascima epske fantastike, horora odnosno naučne fantastike dokaz su prepoznavanja univerzalnih vrijednosti dok je duboka uronjenost u lokalno potvrda uvažavanja neponovljive samosvojnosti i posebnosti.

Zavodljivost Tešićevih romana zadobila je pažnju mnoštva čitalaca i podstakla nekolicinu mladih autora da svojim djelima krenu u svjetove epske fantastike utemeljene na mitologiji i istoriji ovih prostora.

Uvažavajući literarne domete njegovih djela kao i nesporan uticaj na tekuću literarnu scenu žiri nagrade Stanislav Lem jednoglasno je donio odluku da je ovogodišnji laureat nagrade Aleksandar Tešić.

Upravni odbor IKC Solaris DOO je u avgustu donio i odluku da na mjesto predsjednika žirija, umjesto dr Save Damjanova kome je mandat istekao prošle godine, imenuje dobitnika nagrade Stanislav Lem za 2017. godinu književnika Iliju Bakića. Solaris se najtoplije zahvaljuje Savi Damjanovu za angažman na afirmaciji fantastičarskih poetika kroz prizmu naše nagrade. Trodecenijsku plodnu saradnju sa emeritusom dr Savom Damjanovim nastavljamo kroz Biblioteku srpske fantastike i druge projekte.

Takođe, IKC Solaris je donio odluku da se načini jedna mala korekcija u formatu žiriranja i da se više ne objavljuju najuži izbori, budući da već dolazi do neminovnih i učestalih ponavljanja istih imena. Umjesto toga, žiri će svake godine skrenuti pažnju na po dva autora fantastičara, koji su sticajem različitih okolnosti ostali u manjoj ili većoj ali svakako nezasluženoj sjenci drugih autora. Ove godine, želimo da vašoj pažnji preporučimo:

TAMARU LUJAK koja nadahnuto oživljava fantastične svjetove vanvremenih bajki i začudnog doživljaja svijeta koji okužuje ljudsku vrstu.

ZORANA JAKŠIĆA strastveno uverljivog i uzbudljivo uznemirujućeg autora u širokoj lepezi proza koje se kreću od tvrde naučne fantastike do zavodljivog magijskog realizma.

Dosadašnji laureati su: Zoran Živković, Filip David, Ilija Bakić, Đorđe Pisarev, Jovica Aćin, Goran Petrović, Goran Skrobonja i Oto Oltvanji.

Ceremonija uručenja nagrade STANISLAV LEM Aleksandru Tešiću će biti upriličena na Sajmu knjiga u Beogradu.

 

Izvor: Solaris knjižara fb

Redakcija portala Refesticon