twitter

Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Predstavljanje knjige "Vila šatorica" Borisa Mišića

Na najnovijoj tribini Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” predstavljena je zbirka priča “Vila šatorica” Borisa Mišića. Sa autorom je razgovarala Tamara Lujak.

  

“Fantastike, vile i bića iz naše mitologije nalaze se u ovoj knjizi, ali i priče o ratištu. Ipak sama zbirka nije skroz mračna”, rekla je na početku promocije Tamara Lujak, uz napomenu da je Boris pisac horora – bar je to bio dominantan žanr kojim se bavio u pričama koje su objavljivane u različitim antologijama.

“Ova knjiga obuhvata tri grupe priča – sa radionice Znaka sagite, iz regionalnih zbornika i priča o mom zavičaju”, rekao je Boris koji se, za razliku od drugih pisaca, nije libio da se uhvati u koštac sa pričama o ratu, iako je to nešto što možda neki ne vole bojeći se da će tu da se “umiješa i politika”. Ipak, za njega je tu veći problem bila emotivna povezanost, zbog samih ratnih tema.

Priče, koje su u zbirci, su nastajale poslednjih šest godina, a Boris kaže da je dosta koristi imao upravo od konkursa i radionice, jer možete da vidite gdje ste u odnosu na druge pisce, ali i da dobijete kritike koje će vam pomoći da bolje pišete.

“Meni je jako koristila negativna kritika. Recimo, bilo je jednom riječi o tome da u mojoj priči uopšte nema atmosfere. Uvideo sam da to jeste tako, i evo… sada se često navodi kako u svakoj mojoj priči ima adekvatna atmosfera”, kaže Mišić.

“Inače, većina priča su istinite – u nekima sam i ja učestvovao. Zato ih je bilo teško emotivno napisati, zanatski je sve to bio manji problem. Fantastika i horor su tu bili kao alat da se priče donesu”, kaže autor.

Boris Mišić priprema roman i zbirku priča. Nova zbirka će biti čisti horor, sa već pet priča koje su napisane ali nisu objavljene. Dok će se roman dešavati u Novom Sadu, i imaće jednu vilu koju su čitaoci već upoznali.

 

Izvor: sfpisb.wordpress.com

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019