twitter

Krhke granice između stvarnosti i fantazije u Tuševljakovićevom romanu

Novi roman dobitnika Nagrade Evropske unije za književnost Darka Tuševljakovića “Uzvišenost” predstavljen je u knjižari Delfi SKC. O knjizi su sa autorom razgovarali Nevena Bojičić, književna kritičarka i urednik izdanja Zoran Penevski.

U sutrašnjem Beogradu, naizgled po svemu nalik sadašnjem, junakinja romana živi bez oca, prokazanog pisca koji je prerano otišao, i sa majkom koja postaje senilna starica. Nema iskrene prijatelje, stalnu vezu i dobar posao, a u sebi još nosi bolne ožiljke iz prošlosti. Ali kada se panorama Beograda promijeni, kada otkrije talas samoubistava i Sunčevo pleme koje glorifikuje roman njenog oca, ona će se zateći u procjepu između dva svijeta – onog koji odlazi unepovrat i novog koji se ubrzano rađa. Pred njom je neočekivani izbor: da li da se prikloni svijetu u kojem su svi ljudi isti, ili onom u kojem, zahvaljujući novom čudu tehnike zvanom Kindred, neki postaju uzvišeniji od drugih?

Zoran Penevski smatra da vrijeme radi u korist romana Uzvišenost. „Ovo je futuristički roman, ali i strukturno bogat, precizan, sjajno napisan roman koji može najbolje da uhvati ovaj trenutak našeg društva“.

Nevena Bojičić smatra da ovaj roman može da se posmatra na više načina, kao vrhunac Darkovog dosadašnjeg romanesknog opusa, zbog toga što se u njemu susreću i neki tematski, motivski i kompozicioni obrasci koji su već poznati iz njegovih prethodnih romana.

„Postoji i izvesno pomeranje, neka vrsta sazrevanja, jer ovde postoji jedna narativna nit koja bi se mogla nazvati programskom, roman unutаr romana, roman koji je napisao otac protagonistkinje. Darko na vrlo delikatan i nenametljiv način daje i svoju autopoetiku. Tu nam je nagovešten odgovor na pitanje šta bi mogla biti uloga književnosti i šta je njena transformativna moć, šta ona čini sa našom percepcijom i sebe i sveta oko nas“, rekla je Bojičićeva.

 

Izvor: art-anima.com

Redakcija portal REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.