twitter

U prodaji distopijski roman „O zlatu, ljudima i psima“ Josipa Mlakića

Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih pisaca, za čiju su praktično svaku knjigu zainteresovane filmadžije, Josip Mlakić se konačno pojavljuje pred srpskim čitaocima knjigom „O zlatu, ljudima i psima“ u Laguninoj ediciji „Bez prevoda“.

Godina je 2084. prostor današnje Bosne i Hercegovine predstavljen je apokaliptično, poharan ratovima, čvrstim granicama podijeljen na tri države, tri staništa za tri naroda. Svijet kojim lete dronovi, a ljudi najčešće putuju pješice. Sve državne institucije pretvorene su u svojevrsni politički zatvor na čijem se vrhu nalazi obogotvoreni nacionalni vođa koji uz pomoć vojne i policijske mašinerije kontroliše sve aspekte ljudske egzistencije.

„Prije svega moram izraziti iznimno zadovoljstvo što je jedan moj roman objavljen u Srbiji, u Beogradu. Čini mi se kako je distopija kao književna vrsta idealan način propitivanja stvarnosti koju živimo, jer je distopija u principu karikatura stvarnosti premještena u dalju ili bližu budućnost, gdje je moguće mnogo bolje uočiti anomalije svijeta u kojem živimo“, istakao je Mlakić.

Nakon globalne priče u prethodnom romanu „Planet Friedman“ koja se većim dijelom odvija u Americi, u dalekoj distopijskoj budućnosti, sa novim romanom Mlakić se vratio u sopstveni mikrosvijet, „u postapokaliptičnu i podijeljenu Bosnu i Hercegovinu, koja je pretvorena u tri minijaturne Sjeverne Koreje, da se tako izrazim. Radnja romana odvija se 2084. godine, što je neskrivena aluzija na roman Džordža Orvela ’1984’, u čemu ima i mnogo gorke ironije. Svatko ima onakvu distopiju kakvu zaslužuje, rekao bih“.

Izvor i foto: Pogled iz svemirskog broda                                                                                                                                                                                                                            

Tekst objavila: Jasminka Mulić