twitter

“Kraljica ognja” – završnica serijala ‘Gavranova sJena’

Prevod romana Kraljica ognja, kojim Entoni Rajan završava hvaljenu trilogiju epske fantastike „Gavranova sJena“, objavljen je nedavno u dva toma pod etiketom izdavačke kuće Čarobna knjiga, javlja Art-Anima.

Ovom po, ocJenama kritike, spektakularnom završnicom, zaključen je jedan od najboljih serijala epske fantastike napisanih u protekloj dekadi.

„’Gavranova sena’ jedan je od najboljih novih serijala na tržištu. Saga koja od svih modernih velikana fantastike zahtijeva da obrate pažnju kako ne bi zaostali za Rajanom“, ocjena je krtičara Fantasy Book Review-a.

Kritika se slaže i oko ocjene da je Rajan u ovom serijalu iznjedrio galeriju živopisnih i impresivnih likova, kako pozitivaca tako i negativaca, i nesumnjivo postavio nove standarde u tom aspektu literarnog stvaralaštva.

Moćna priča o epskim avanturama, krvavim i surovim bitkama, magiji, suptilnim političkim i taktičkim igrama, kandiduje se za dostojnog naslednika popularnog serijala Pjesma leda i vatre Dž.R.R. Martina.

A radnja romana Kraljica ognja prikazuje kraljicu Lirnu, odlučnu u svojoj namjeri da, nakon što se našla na ivici smrti, protjera osvajačku volarsku armiju i vrati nezavisnost Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali, da bi postigla taj cilj, neće moći samo da podigne vojsku svojih odanih sljedbenika. Moraće da sklopi savez sa silama koje su joj nekada bile odbojne – sa onima koji poseduju neobične moći i volšebne darove – a rat da prenese u samo srce neprijateljske teritorije.

Konačna pobeda leži na plećima Vejlina al Sorne, proizvedenog u gospodara ratnog Ujedinjenog Kraljevstva. Ali njegov je put i dalje pun prepreka. Volarski neprijatelji imaju novo oružje na svojoj strani, oružje koje Vejlin mora da uništi ako želi da kraljevstvo opstane. Ovaj tajanstveni Saveznik ima moć da svojim slugama pruži neprirodno dug život. A poraziti nekoga ko se ne može ubiti predstavlja gotovo nemoguć zadatak, pogotovo jer je Vejlinova pesma krvi, zagonetna moć koja ga je načinila epskim junakom i nepobedivim ratnikom, zloslutno utihnula…

Prevod romana Kraljica ognja uradio je Miroslav Bašić Palković.

Entoni Rajan (1970) je najpoznatiji po svojim knjigama o Vejlinu Al Sorni, serijalu započetom 2013. romanom Pesma krvi. Pošto je prvi deo „Gavranove sene“ postigao veliki uspeh, napustio je dugu karijeru u britanskoj državnoj službi i postao profesionalni pisac. Trenutno živi u Londonu.

                                                                                                                                                     

                                                                                                                                               

Izvor i foto: art-aniam.com                                                                                                          

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                                                                                                                              

Redakcija portala Refesticon