twitter

Vijek od rođenja Asimova i jedini i neponovljivi profesor Ćirić

Roboti, četvrta industrijska revolucija, etičko pokoravanje čovječanstva, 100. godišnjica rođenja Asimova i jedini i neponovljivi profesor Ćirić.

Ako ste ikada bili na nekom od njegovih predavanja, znate da ste na poslastici, bez obzira na temu.

Ove godine, povodom 100. godišnjice rođenja Isaaca Asimova, predstaviće  se "pregled o tome gdje smo došli s pokušajima robotske etike. Od četiri zakona robotike do prvog pravog pravnog okvira koji reguliše područje vještačke inteligencije i robotike. S narednom četvrtom industrijskom revolucijom i lekcijama koje smo naučili iz prethodna tri, pitanje je koliko se naučna fantastika i humanističke znanosti uopšte razlikuju. Hoće li filozofe napokon zamijeniti Velika misao ili će imati neki drugi etički paradoks u rukavu"?

Josip Ćirić vanredni je profesor filozofije na Katedri za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Već dvadeset godina popularizirao je društvene i humanističke znanosti i naučnu fantastiku. Pokrenuo je fanzin "Faust", izborni predmet "Naučna fantastika i filozofija", a mediji ga ponekad nazivaju kada im je potreban SF geek sa diplomom.

 

Izvor i foto: FB FantaSTikon

Tekst objavila: Sanida Kajević

Redakcija portala Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019