twitter

REFESTICON kultno mjesto susreta pisaca i čitalaca fantastike (audio)

 

Nakon šest godina postojanja, Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON izdigao se na ljestvicu više, pa je ove godine okupio goste ne samo iz zemalja regiona, već i iz evropskih zemalja, Italije i Rumunije.

Iz Bijelog Polja svi su otišli puni lijepih utisaka i sa željom da se opet vrate u naš grad i na naš festival, a neki od njih, svoje impresije podijelili su nama.

Naime, jedan od najistrajnijih fanova fantastike u Srbiji, pisac fantastične književnosti i sekretar Udruženja fanova naučne fantastike „SCI&FI“, Tihomir Jovanović, bio je gost i ovogodišnjeg VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

Od samog osnivanja REFESTICONA, jedinog festivala takve vrste u Crnoj Gori, Jovanović je dio ove manifestacije, a ovogodišnje učešće iskoristio je za promociju svoje nove dvije knjige "Agencija 51" i "Lun i kraljevi ponoći", a predstavio je i antologiju naučne fantastike i horora „Regia Fantastica 4”.

 13 6 tihomir jovanovic

Za Radio Bijelo Polje, Jovanović je kazao da se raduje svakom novom dolasku u naš grad i istakao da je i ovogodišnji REFESTICON opravdao očekivanja ljubitelja fantastike.

“Ovaj festival je počeo prije sedam godina i mislim da ni sami organizatori nijesu tada očekivali da će on da poprimi ovakav značaj i da će ovoliko da potraje. Tako da je REFESTICON jedno lijepo iznenađenje i za organizatore i za nas učesnike. Značaj festivala iz godine u godinu je sve veći, a okuplja sve i više pisaca, ne samo sa prostora biveš Jugoslavije, jer evo ove godine bili su tu i gosti iz Italije i Rumunije”, rekao je Jovanović.

Iako je prvenstveno festival književnosti, REFESTICON se u okviru programa bavi i drugim umjetnostima, što je prema riječima Jovanović jasan pokazatelj koliko se i sami organizatori trude da što više obogate program.

“REFESTICON je uvije odlična prilika da predstavimo svoje stvaralaštvo van države u kojoj živimo i to ne samo Bjelopoljcima, već i kolegama iz regiona, a zahvaljujući ovom festivalu stekao sam i mnogo prijatelja”, dodao je jedan od najistrajnijih fanova fantastike u Srbiji.

Da REFESTICON predstavlja značajnu odrednicu za stvaraoce iz Srbije, potvrdio je za Radio Bijelo Polje i Mladen Milosavljević.

Iako po struci etnolog/antropolog, po opredjeljenju je stvaralac iz oblasti fantastike, a upravo je svoj prvjenac “Kal juga”, istorijski roman sa elementima folklorne fantastike predstavio na REFESTICON-u u Bijelom Polju.

13 6 mladen milosavljevic

“Svojevrsno sam učestvovao u organizaciji beogradskog festivala “Art Anima” i tako sam i čuo za REFESTICON, ali evo sada sam se i lično uvjerio u kvalitet ovog festivala. Fenomenalna organizacija, gosti, raznolik program, koji obuhvata epsku, folklornu, naučnu fanatstiku, veliki broj partnerskih festivala, tako da je ovo odlična prilika za umrežavanje, upoznavanje i povezivanje”, istakao je Milosavljević.

U okviru VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON promovisan je i roman „Petruški zmaj“, Milene Stojanović.

Roman „Petruški zmaj“ književnice iz Paraćina prvi je dio trilogoije „Proročanstvo bogova“, inspirisan mitovima i legendama Petruške oblasti i vladarima iz tog kraja.

Ovim romanom Stojanović nas vodi u jednu novu Srbiju, punu magije, vila, patuljaka, demona, dakle – jedna zemlja, dvije vjere – paganska i hrišćanska, tri brata – Zmaj, Vuk i Orao.

 13 6 milena stojanovic

Stojanović kaže da je jako zadovoljna učešćem, te da se nada da će opet biti prilike da posjeti Bijelo Polje i učestvuje na REFESTICON-u.

“Ljudi su fenomenalni, pravi domaćini i krivo mi je što i ranijih godina nijesam bila dio REFESTICON-a. Zaista je sjajno okupiti pisce i čitaoce na jednom mjestu, tema je bila sjajna, a svaki ovakav festival je veoma bitan za sve nas koji se bavimo fantastikom”, navela je književnice iz Paraćina.

I Goran Ćurčić, književnik iz Zrenjanina, bio je učesnik ovogodišenjeg gestivala, na kojem je predstavio roman „Potomstvo“.

Kako je saopštio na promociji, „Potomstvo“ je roman veličanstvene ljubavne priče, jedinstvene i zbunjujuće, nadrealne i zabranjene.

 13 6 goran curcic

Ćurčić je istakao i značaj festivala, naročito za mlade autore.

“REFESTICON ima posebno veliki značaj za nas početnike, jer nam daje motivaciju I postaicaj za dalji rad, a i pokazuje da ono što radimo ipokušavamno neko cijeni. Ovo je meni prvo međunarodno predstavljanje i došao sam u situaciju da sam više poznat dalje, nego u svom u rodnom gradu”, naveo je Ćurčić, dodajući da je REFESTICON idealna prilika da širem svijetu pokažte ono što radite.

Miloš Petrik, mladi pisac fantastike iz Beograda, prvi put je ove godine učestvovao na REFESTICON-u i svoje stvaralaštvo predstavio Bjelopoljcima i ljubiteljima fantastike iz regiona.

Naime, Petrik je na VII festivalu predstavio zbirku priča „Nešto diše u mojoj torti“, kao i dvije autorske zbirke kratkih priča “Siva hornika“ i „Mlad si da se proslaviš“.

Petrik je posebno pohvalio organizaciju ovog festivala, kao i bogat i raznovrstan program sa akcentom na lokalnu legendu o zmaju iz Đalovića pećine.

13 6 milos petrik 

“Prijatno sam iznenađen isamom organizacijom, izborom učesnika, kvalitetom onoga što se nudi kroz program. REFESTICON je postao prepoznatljiva adresa za sve pisce i ljubitelje fantastike. Veoma mi se dopada to što je u fokusu lokalna legenda, na nešto što je veoma tipično baš za Bijelo Polje i to je najjači utisak, nadam se da ću opet doći”, naglasio je Petrik.

Podsjetimo, VII Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON održan je u Bijelom Polju od 31. maja do 10. juna, u organizaciji Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović
Izjave: Eldina Bećirović
Foto: Vladimir Jelić
Audio obrada: Sanida Kajević

 

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019