twitter

Katarina Kosača, Milica Hrebeljanović i Mara Crnojević povezale region

Kroz niz kulturnih programa i festivala ove institucije obnoviće sjećanje na tri značajne žene sa ovih prostora u periodu srednjeg vijeka.

Kako je danas saopštio direktor Muzeja Zenice, gost REFESTICON-a, Adnadin Jašarević, regionalni projekat „Tri kraljice“ nastavak je onoga što Muzej grada Zenice proteklih petnaestak godina radi na afirmaciji bosanske srednjovjekovne tradicije kroz festival „Tragovima bosanskog kraljevstva“.

“Ovaj projekat je zamišljen kao priča o trijema vladarkama, plemkinjama, koje su ostavile pečat u vremenu u kojem su vladale, te koje su povezale region i imale značajan uticaj na svoje društvo”, istakao je Jašarević, dodajući da legenda o njima traje i danas.

Direktor Muzeja Zenice podsjeća da se radi o bosanskoj kraljici Katarini, crnogorskoj kraljici Mari i srpskoj carici, odnosno knjeginji Milici. Ove tri žene, kaže Jašarević, nadilaze muški narativ ovdašnjeg srednjovjekovlja.

“Raznim događajima ćemo pokušati da rasvijetlimo ulogu ove tri kraljice, koje su ujedno bile rođake, a koje su u jednom dramatičnom istorijskom trenutku za zemlje Balkana u srednjem vijeku”, izdvojio je Jašarević.

Jašarević je u razgovoru sa direktorom Radija Bijelo Polje, organizatorom REFESTICON-a, Dragićem Rabrenovićem, predstavio nekoliko knjiga, među kojima Tri kraljice, djelo o Katarini Kosači, te ediciju Tragovima bosanskog kraljevstva.

Autorke: Sanja Čujović i Enida Omerhodžić
Foto: Vladimir Jelić

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019