twitter

Milena Benini počasna gošća VII REFESTICON-a, promovisaće roman „Zmajska gora“

Hrvatska književnica i prevoditeljica, Milena Benini, biće gošća VII Regionalnog festivala fanatstične književnosti REFESTICON, koji će se od 6. do 9. juna održati u Bijelom Polju.

Kako je saopštila za Radio Bijelo Polje, na VII REFESTICON-u bjelopoljskim ljubiteljima fantastike, horora i srodnih žanrova, predstaviće roman „Zmajska gora“.

„Taj moj roman se u potpunosti uklapa u tematiku ovogodišnjeg festivala, a i pokazuje da su mitološka bića-zmajevi takođe prisutni u mojim djelima, tako da sam sigurna da ćemo imati mnogo zajedničkih tema za razgovor o fantastici i fantatsičnoj književnosti“, kazala je Benini.

Podsjetimo, Milena Benini hrvatska je književnica i prevoditeljica. Obrazovala se u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, slušala je francuski i komparativnu književnost, te novinarstvo na Zagrebačkom sveučilištu, a diplomirala komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu. Piše romane, novele i kratke priče.

Pisati je počela još u osnovnoj školi, a prvu priču objavila je u Siriusu kad joj je bilo 14 godina. Nastavila je objavljivati kratke priče i članke u časopisima Siriusu, Vijencu, Op.A., Zarezu, Ubiqu i dr. Također je objavljivala radove i na engleskom, u časopisima Neverworlds, Eternity, 69 Flavor of Paranoia itd. Godine 1999. bila je među finalistima izbora za najbolju priču objavljenu na internetu (Best of the Rest) s pričom Without the Middle (Priča bez sredine, kasnije objavljena na hrvatskom u zbirci Jednorog i djevica).

Koautorka je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1 (ur. Darin Park i Tom Dullemond, Dragon Moon Press, Calgary, 2003), sad već u drugom izdanju, gdje je napisala poglavlje Fantasy Without Clichés-Writing Effectively, te The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1: First Contact (ur. Dave E. Law, Dragon Moon Press, Calgary, 2007), s poglavljima Attack of the Monster Plot: Ideas, Settings and Plots te I Don’t Know That Bug-Eyed Monster from Adam: Clichés in SF. Ova je knjiga inače dobila i nagradu Eppie kao najbolja elektronička knjiga godine.

Dobitnica je i više domaćih nagrada, uključujući i najukusniju hrvatsku nagradu, pršut, za pripovjetku Prva koluna Margulje Krsnice na Istrakonu 2009., te SFERU za roman Kaos, objavljen u nastavcima u Futuri 1998. godine. Tradiciju objavljivanja romana u nastavcima nastavila je i na svom blogu, gdje je besplatno objavila (zasad samo prvi tom) fantastičnog romana Svećenica Mjeseca. Na blogu također objavljuje i svoja razmišljanja o žanru, ženama i žolitici, a piše i za portale NOSF i Cunterview.

Autorka: Sanja Čujović

Foto:sferakon

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019