twitter

Petrik: Kroz roman ,,Električni organizam“ želio sam da prikažem sistem daljinskog nadzora pod kojim živi savremeni čovek (video)

Roman ,,Električni organizam“ Miloša Petrika čitaocima nudi zanimljivu priču koja je smještena u Beograd bliske budućnosti i koja predstavlja svojevrsnu sintezu fantastike i društvenog romana. Gostujući u emisiji Bestseller Refesticon, Petrik je kazao da kroz svoje djelo pokušava da predstavi događaje koji čine našu svakodnevicu, na jedan zanimljiv i originalan način. ,,Pokušavam da stvorim logičku nit između, naizgled nepovezanih događaja. To sve vodi do toga, da kumulacijom zanimljivih događa dođem do ideje koja bi mogla da se predstavi kroz jednu dužu formu, to jest roman. ’Električni organizam’ dolazi posle višegodišnjeg rada u državnim ustanovama kao vrsta nadogradnje. Alternativni Beograd, verovatno je prepoznatljiv većini Beograđana, ali se u njemu nalaze i brojne stvari koje u stvarnom Beogradu ne postoje“, kazao je Petrik.

Govoreći o temi romana, autor ističe da je ona vezana za državu prismotre, te da ,,Električni organizam“ prikazuje sistem nadzora pod kojem živi savremeni čovjek. ,, Električni organizam zaista postoji. To je sistem daljinskog nadzora pod kojim i mi živimo, i koji deluje kao jedna himera gde je teško pojmiti stvari u celosti. Sistem nadzora odnosi se i na uređaje koje nosimo sa sobom, poput mobilnih telefona, ali i na kompjutere i nadzorne kamere. Sve to nije misteriozno i nedokučivo, već je proizvod državne politike, ekonomskih odnosa i drugih uticaja. Tehnologija je nepredvidiva sama po sebi“, istakao je Petrik.

Roman propituje i temu stalne prismotre i praćenja čovjeka, te pitanje zloupotrebe pomenutog sistema i čovjekovog odnosa prema istom. ,,Glavni problem je naše nedovoljno poznavanje mehanizama kontrole i nedovoljno insistiranje na tome da znamo ko nas gleda, zašto i šta može da uradi sa tim materijalom. Nisam opterećen idejom da moja država želi da zna gde sam ja u svakom trenutku. Samim tim što neko zna da je pod nadzorom javlja se osećanje manjka slobode. Sistem može biti zloupotrebljen i to moramo imati na umu“, kazao je Petrik i dodao da je uvijek želio da se igra riječima i situacijama te da su mu događaji iz svijeta u kojem živimo pomogli da stvori priču koja objedinjuje humor, satiru i detektivsku priču. ,,Svi ti elementi utkani su u detektivsku priču, a detektivska priča mora da ima smisao. Ona unapred daje kostur jer pisac već zna šta će morati da se desi da bi priča, to jest misterija, biča razrešena“, naveo je Petrik.

Serijal Bestseller Refesticon realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023. Transhumanizam

Realizator je Radio Bijelo Polje, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

U realizaciji emisije učestvovali: Andrijana Rabrenović, Sanida Kajević i Magdalena Smolović