twitter

REFESTICON CINEMA - roman i film Ostaci dana, Kazua Išigura

Na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom i četvrtkom od 17.30 emitujemo serijal kulturno-zabavnih emisija Refesticon Cinema.

Serijal je posvećen filmovima naučne fantastike koji su nastali na osnovu najznačajnijih književnih djela.

U današnjoj emisiji govorićemo o romanu i filmu Ostaci dana, Kazua Išigura 

Kroz sudbinu čoveka koji u ostacima dana melanholično govori o tragici života, neostvarenoj ljubavi, dužnosti, dostojanstvu i odanosti, Kazuo Siguro nam finom ironijom i specifičnim britanskim humorom oslikava čitav jedan svet u nestajanju.

U leto 1956. gospodin Stivens, vremešni batler iz Darlington hola, kreće na put koji će kod njega izazvati niz sećanja na minula vremena.

Danas već klasik, roman Ostaci dana bogat je predivnim i dirljivim uspomenama na dane pre Velikog rata, izgubljene želje i izgubljenu ljubav.

Po ovom Bukerom nagradenom romanu (1989) snimljen je istoimeni film, koji je savršeno dočarao magiju i muziku Iŝigurovog stila.

Trijumf... Ovaj ubedljiv portret ljudskog života koji se odvija pred vašim očima toliko je inventivan i iznenađujući, a isto tako smešan, apsurdan i na kraju veoma dirljiv. - The Sunday Times

Knjiga kao san. Duhovita komedija o ponašanju koja se skoro magično pretvara u snažnu, iskrenu i duboko ljudsku studiju o ličnostima, klasama i kulturi. - The New York Times

U središtu priče je engleski batler, čija je dužnost organizacija i uređenje velelepnog Darlington hola. Vremenski raspon romana obuhvata dešavanja od tridesetih do kraja pedesetih godina dvadesetog veka. Išiguro magično prepliće sadašnjost i prošlost - vreme starog i vreme novog vlasnika Darlingtona te promene u liku našeg batlera. Veliku ulogu imaju politička dešavanja između dva rata, odnosno, mirovni sporazum u Versaju kojim mnoge stvari za Evropu nisu rešene, već, naprotiv, produbljene. Darlington predstavlja centar raznoraznih konferencija gde ćemo mnoge govornike čuti kako diskutuju o aktuelno) političkoj situaciji. Dopada mi se što je vrlo suptilno provučena kritika britanske politike i javnog mnjenja kroz ovaj roman. Briljantno je data slika robovlasničkog mentaliteta i urodene želje za vladanjem - to je ono što svakako nisam očekivala od ovog romana, pa sam bila prijatno iznenađena.

 

U nastavku možete poslušati audio snimak emisije:

REFESTICON CINEMA

Serijal Refesticon Cinema realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023 Transhumanizam, realizator je Radio Bijelo Polje a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

 

U realizaciji emisije učestvovali: Sanida Kajević, Danijela Radović, Magdalena Smolović i Enida Omerhodžić