twitter

REFESTICON CINEMA - roman i film Pobješnjeli Max, Martyna Conteria

Na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom i četvrtkom od 17.30 emitujemo serijal kulturno-zabavnih emisija Refesticon Cinema.

Serijal je posvećen filmovima naučne fantastike koji su nastali na osnovu najznačajnijih književnih djela.

U današnjoj emisiji govorićemo o romanu i filmu Pobješnjeli Max, Martyna Conteria

 

Pobješnjeli Max je kultni australski ZF film iz 1979. godine s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi, što je ovog dotad nepoznatog australskog glumca lansiralo među najplaćenije filmske zvijezde. Snimljena su i dva nastavka: Pobješnjeli Max 2: Cestovni ratnik (1981.), za koga dio kritike, a i publike tvrdi da je bolji od originalnog filma, i Pobješnjeli Max 3: Thunderdome (1985.), s Tinom Turner u jednoj od glavnih uloga. Radnja (u stilu tradicionalnog westerna) se odvija u bliskoj budućnosti i govori o kolapsu civilizovanog društvenog uređenja, početku kraja naftnog doba i o osveti. Film je režirao George Miller, a uz Gibsona još igraju Joanne Samuel, Hugh Keays-Byrne, Steve Bisley, Tim Burns i Roger Ward. 

Režija: George Miller; prije nego što se počeo baviti režijom radio je kao doktor medicine na odjeljenju hitne pomoći i bio svjedok brojnim povredama i smrtnim slučajevima zbog saobraćajnih nezgoda, koje su prikazane u filmu. Kasnije su se pojavile špekulacije da je iz njegovog medicinskog iskustva možda preuzeto ime glavnog lika, po češkom ljekaru i patologu iz 19. vijeka koji je uveo proceduru uklanjanja organa kod autopsije (metoda se više ne koristi). Zvao se Karel Rokitansky. 

Glume: Mel Gibson (Mad Max Rockatansky), Joanne Samuel (Jessie Rockatansky), Hugh Keays-Byrne (Toecutter), Steve Bisley (Jim Goose), Tim Burns (Johnny) i dr. 

Film je snimljen za samo dvanaest nedjelja u okolini Melbourna. 

Gibson igra “Mad” Maxa Rockatanskog, hladnokrvnog i neustrašivog saobraćajnog policajca-presretača obučenog u uniformu od crne kože. Max se, u ne tako dalekoj, post-apokaliptičnoj budućnosti, bori protiv bande ludih bajkera-ubica, koji terorišu svakog na koga ih put nanese, sve dok se na njihovoj meti ne nađu Maxov najbolji prijatelj u policiji i njegova porodica... 

Član motociklističke bande poznat po nadimku "Nightrider" bježi iz policijskog zarobljeništva u društvu jedne pankerice u ukradenom policijskom presretačkom vozilu. Iako za kratko uspijeva umaknuti potjeri, tada se suočava s najboljim presretačem. Max, kao vještiji vozač, započinje potjeru koja pri visokoj brzini počinje kidati živce protivniku, što rezultira njegovim sudarom s preprekom na ulici i smrću njega i suputnice u eksploziji automobila. 

"Nightriderovu" bandu vodi barbarski vođa "Toecutter" uz asistenciju svog doglavnika "Bubbe" Zanettija. Oni vandalizuju zabačena provincijska mjesta, kradu namirnice, gorivo i terorišu lokalno stanovništvo. Max i njegov kolega i najbolji prijatelj Jim Goose uhapse mladog člana bande "Johnny the Boya" na mjestu jednog od njihovih zločina (silovanje), ali ga sud zbog nedostatka svjedoka oslobađa. Nedugo zatim "Johnny the Boy" sabotira Gooseov policijski motocikl što uzrokuje njegov pad u kojem prolazi nepovrijeđen, ali je njegov motocikl puno oštećen. Goose posuđuje pick-up da odveze motor na popravak, ali ga u povratku iz zasjede presreće banda i uzrokuje njegovo prevrtanje i slijetanje s ulice. Dok se Goose neuspješno pokušava osloboditi i izvući iz prevrnute olupine, "Johnny" i "Toecutter" bacaju upaljenu šibicu na prekinuti dovod goriva i zapale pick-u

 

U nastavku možete poslušati audio snimak emisije:

 

REFESTICON CINEMA

 

Serijal Refesticon Cinema realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023 Transhumanizam, realizator je Radio Bijelo Polje a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

U realizaciji emisije učestvovali: Sanida Kajević, Danijela Radović, Magdalena Smolović i Enida Omerhodžić