twitter

Skrobonja: Antologija savremene balkanske fantastike, pokazatelj uspešnog i kvalitetnog bavljenja fantastikom u Bijelom Polju, koje traje već više od deset godina (video)

,,Antologija savremene balkanske fantastike“ je izuzetno značajno izdanje jer u sebi sadrži najbolje priče autora iz regiona, ali i pokazuje da Refesticon uspješno i kvalitetno sprovodi misiju u cilju popularizacije fantastike kao žanra, kazao je pisac i prevodilac Goran Skrobonja, gostujući u emisiji Bestseller Refesticon.

,,Dragić Rabrenović je odabrao najbolje priče za ovu Antologiju, sistematično ih ređajući. Čitalac ima jasan uvid u desetogodišnje dešavanje u Bijelom Polju, koje je obeležilo naučnu fantastiku u celom regionu. Ne smemo zaboraviti da su tu prisutne priče iz raznih zemalja, uključujući i Grčku i Nemačku. Reč je o jednoj izvanrednoj knjizi, koja je obimna i luksuzno opremljena. To je knjiga u kojoj imate i poznata i manje poznata imena, ali ono što je najviše krasi jeste svakako njen književni kvalitet“, istakao je Skrobonja.

Osim što je bio recenzent ovog izdanja, Skrobonja je bio i član žirija za izbor tri najbolje zbirke kratkih priča koje su, na ovogodišnjem Regionalnom festivalu fantastične književnosti, nagrađene nagradom Refesticon Avatar. ,,Kao član žirija za izbor najbolje zbirke kratkih priča sam, prevashodno, i došao u Bijelo Polje, ali sam imao tu čast da napišem i recenziju za Antologiju savremene balkanske fantastike, koja obuhvata najbolje priče koje su u proteklih deset godina objavljene u refestikonskim zbirkama. Kada je reč o zbirkama kratkih priča, žiri je zaista imao težak zadatak. Pristigao je izuzetno veliki broj zbirki. Posle više meseci posla koji uopšte nije bio lak, pristupili smo rangiranju. Interno smo došli do zaključka da najmanje petnaestak pristiglih zbirki ispunjava uslove da bude objavljeno i prosto su nijanse odlučivale o tome koje zbirke će biti među prve tri, koje ne“, kazao je Skrobonja.

Tema transhumanizma prisutna je i u ranim radovima Gorana Skrobonje. Tako njegov prvi roman ,,Nakot“ ima za temu blisku budućnost u odnosu na vrijeme u kojem je pisan i govori o evolutivno naprednijem soju čovječanstva. ,, Želeo sam da napišem kratak i žestok horor roman, uveren da pišem u stilu Stivena Kinga, ali kada sam malo bolje pogledao shvatio sam da sam taj roman napisao u maniru Džejmsa Herberta. Tu prevashodno mislim na strukturu romana koja ima jednu osnovnu liniju i mnoštvo epizoda. To jeste bila kombinacija horora i naučne fantastike. Ta je fantastika, vrlo brzo, zahvaljujući istorijskim događajima prešla u alternativnu istoriju. Tu je prisutan element transhumanizma. Osnovna ideja je da je svet na rubu propasti zbog globalnog nuklearnog sukoba i da ljudska vrsta sama po sebi želi da se odbrani od propasti time što će se preobraziti, tako da počinje da se stvara jedan novi soj ljudi sa natprirodnim moćima“, kazao je Skrobonja.

Osim što piše, Skrobonja se bavi i prevodilaštvom. Govoreći o tome, istakao je da se trenutno bavi prevođenjem knjige Adriana Čajkovskog. ,,Adrian Čajkovski je pre nekoliko godina dobio nagradu Zlatni zmaj. Njegove romane ’Deca vremena’ i ’Deca propasti’ sam takođe preveo za izdavačku kuću Laguna, a sada radim treći deo trilogije koji se zove Deca sećanja, i mogu reći da je knjiga zaista izvanredna“, ističe Skrobonja. 

Serijal Bestseller Refesticon realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023. Transhumanizam 

Realizator je Radio Bijelo Polje, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

U realizaciji emisije učestvovali: Andrijana Rabrenović, Sanida Kajević, Magdalena Smolović