twitter

REFESTICON CINEMA - roman i film Alita borbeni anđeo, Jukita Kišira

Na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom i četvrtkom od 17.30 emitujemo serijal kulturno-zabavnih emisija Refesticon Cinema.

Serijal je posvećen filmovima naučne fantastike koji su nastali na osnovu najznačajnijih književnih djela.

U današnjoj emisiji govorićemo o romanu romanu i filmu Alita borbeni anđeo, Jukita Kišira

Od dva vizionara i filmska stvaraoca, Džejmsa Kamerona (Avatar) i Roberta Rodrigeza (Grad greha), stigla je Alita: Borbeni anđeo, epska avantura o nadi i snazi. Kada se Alita probudi bez sećanja, u budućem svetu koji ne prepoznaje, pronalazi je Ajdo , saosećajni doktor koji uviđa da je negdje duboko u ovoj napuštenoj kiborgskoj ljušturi srce i duša mlade žene sa izuzetnom prošlošću.

Dok se Alita navikava na svoj novi život i opasne ulice Ajron sitija, Ajdo pokušava da je zaštiti od njene misteriozne prošlosti, dok njen novi, urbani drug Hugo hoće da joj vrati sjećanja. Ali, kada smrtonosne i korumpirane sile koje vode grad napadnu Alitu, ona saznaje istinu o svojoj prošlosti – ona poseduje borbene vještine koje moćnici žele po svaku cenu da kontrolišu. Ako bi ostala van njihovog domašaja, ona bi bila ključ u spasavanju njenih prijatelja, porodice i svijeta u kome je odrasla.

Više od petnaest godina scenarista Džejms Kameron je pripremao svoju adaptaciju manga stripa “Alita: Borbeni anđeo”, koji je prije trideset godina osmislio i nacrtao japanski umjetnik Jukita Kišira.

Priča je smještena u daleku mračnu budućnost, u dvadeset i šestom vijeku i prati kiborg djevojku, (osobu sa robotskim/tehničkim implantantima) po imenu Alita koja se budi u svijetu koji ne prepoznaje, bez bilo kakvih sjećanja na prošli život. Doktor Ajdo pokušava da je zaštiti od njene misteriozne prošlosti, dok sa druge strane, njen drug Hugo želi da joj pomogne da vrati uspomene.

Lik ženskog heroja Alite ovjekovječila je kanadska glumica kubansko-američkog porijekla Roza Salazar, o čijem talentu ekipa filma ima samo riječi hvale: “Skoro je nemoguće opisati kakav je utisak ostavila na Roberta Rodrigeza i mene. Unijela je sebe srcem i dala životnost svakom momentu filma,” rekao je scenarista Džejms Kameron.

Osim Roze Salazar, u ostalim ulogama našli su se Oskarom nagrađeni glumci: Kristof Valc, Dženifer Koneli i Maheršala Ali. Među glumačkom ekipom su i mlade glumice Eiza Gonzales i Lana Kondor.

 

U nastavku možete poslušati audio snimak emisije:

REFESTICON CINEMA

 

Serijal Refesticon Cinema realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023 Transhumanizam, realizator je Radio Bijelo Polje a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

U realizaciji emisije učestvovali: Sanida Kajević, Danijela Radović, Magdalena Smolović i Enida Omerhodžić