twitter

Predstavljene knjige dobitnika nagrade REFESTICON Avatar i specijalne Nagrade za životno djelo (video)

Večeras su, u Kući Rista Ratkovića, promovisana izdanja dobitnika nagrade Refesticon Avatar: Tatjane Milivojčević, Mirka Grdinića i Ivana Nešića, kao i zbirka priča Zorana Živkovića.

 

Tatjana Milivojčević, dobitnica brozanog Refesticon Avatara, predstavila je knjigu kratkih priča pod nazivom ,,Neotkrivena zemlja“. Ona je ovom prilikom istakla da je dala sve od sebe da prikaže upravo jednu neotkrivenu zemlju, za koju se nada da će je čitaoci prepoznati. ,, Nadam se da će čitaoci prepoznati moju namjeru. Pokušala sam da u priče utkam ljubav kao važnu komponentu. Ljubav čitavom životu daje smisao. Ako nemate ljubavi prema pisanju, ljudima i stvaralaštvu sve ono što radite ne može biti uspješno“, istakla je Milivojčević.

 

Dobitnik srebrnog Refesticon Avatara, Mirko Grdinić, kazao je da je kroz zbirku priča ,,Krv moje krvi“, uspio da stvori poveznicu sa Crnom Gorom, odakle su i njegovi preci. ,,Moj otac je rođeni Mojkovčanin, zato se i knjiga zove Krv moje krvi, jer sam htio naglasiti karakter toga. Prva ideja kada sam počeo da pišem priču iz ciklusa koji je vezan za Crnu Goru bila je da spojim Crnu Goru i Istru. Tako da sam to uspio spojiti. Prava ljepota je da kroz pisanje puno otkrivamo jedni o drugima, i to je prava vrijednost našeg regionalnog udruživanja“, istakao ke ovom prilikom Grdinić.

 

Ivan Nešić, ovogodišnji je dobitnik zlatnog Refesticon Avatara. On je istakao da priče u zbirci pod nazivom ,,Pomalo strašne priče“ pripadaju mračnoj fantastici. ,,Priče u zbirci su nastajale u period od 2009. do 2023. godine. Ona obuhvata većinom priče sa kojima sam učestvovao na raznim konkursima na kojima sam učestvovao i koji su bili određeni temom. Volim i da zapišem razne ideje od kojih može da nastane priča. Ova nagrada mi posebno znači jer je došla nakon četrdeset godina bavljenja fantastičnom književnošću“, kazao je Nešić.

 

Zoran Živković, dobitnik je specijalne Nagrade za životno djelo. U zbirci pod nazivom ,,Fantastični dekagon“, objavljeno je deset priča za koje autor kaže da ih je bilo teško odabrati. ,,Nije nimalo lako biti vlastiti antologičar. Ovo nisu moje najbolje priče jer pisac nema pravo da bira svoje najbolje priče. Ove bi priče, bile moje najlepše za koje smatram da će dopreti do srca čitalaca. Priče jesu dublje povezane jer pisac, moramo priznati, u životu napiše samo jednu pravu priču, a sve ostalo su samo njene varijante“, istakao je Živković. 

Razgovore sa piscima vodili su: Adnadin Jašarević, Goran Skrobonja i Dragić Rabrenović.  

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: Vladimir Jelić