twitter

Promovisana zbirka kratkih priča Transhumanizam 2, crnogorskih učenika, najboljima uručene nagrade ,,Zmajevo jaje“ (video)

Zbirka kratkih priča crnogorskih osnovaca i srednjoškolaca ,,Transhumanizam”, objavljena u okviru Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, promovisana je večeras u Kući Rista Ratkovića.

U ovoj zbirci našle su se 32 priče mladih autora iz Crne Gore, koje su, prema ocjeni stručnog žirija, svojim kvalitetom zavrijedile da budu dio refestikonske zbirke.

Svim učenicima, mladim i talentovanim autorima, plakete za objavljenu priču uručila je Aleksandra Tomović, članica žirija, koja je tom prilikom izjavila, da Refesticon ima velikog odjeka na primorju, odakle je i najviše pristiglih priča. . ,,Hvala organizatorima jer su uspjeli da popularizuju fantastiku kod učenika širom Crne Gore, a posebno na primorju. Značaj ovog festivala je zaista veliki kada je u pitanju promocija mladih stvaralaca", istakla je Tomović.

Među srednjoškolcima prva nagrada, Zlatno zmajevo jaje, pripala je Jovani Stanišić, učenici drugog razreda Gimnazije iz Kotora. Srebrno zmajevo jaje pripalo je Anđeli Grujić, učenici prvog razreda Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja, a treća nagrada i Bronzano zmajevo jaje, osvojio je Nikola Kovač, učenik drugog razreda Gimnazije iz Kotora.

U kategoriji od sedmog do devetog razreda Zlatno zmajevo jaje osvojila je Milica Kovač, učenica osmog razreda OŠ“Narodni heroj Savo Ilić“ iz Kotora. Srebrno zmajevo jaje, pripalo je Nini Doljanici, takođe iz OŠ“Narodni heroj Savo Ilić“ iz Kotora, dok je Bronzano zmajevo jaje pripalo Umi Mušović učenici OŠ“Risto Ratković“ iz Bijelog Polja.

Među najmlađim učenicima u kategoriji od četvrtog do šestog razreda, Lejla Spahić učenica OŠ „Vladislav Sl. Ribnikar“ iz Bijelog Polja dobila je prvu nagradu i Zlatno zmajevo jaje. Druga nagrada i Srebrno zmajevo jaje pripala je Višnji Vujović, učenici OŠ „Štampar Makarije“ iz Podgorice, a treću i Bronzano zmajevo jaje, osvojila je Sara Rakonjac, iz bjelopoljske OŠ“Marko Miljanov“. 

Tokom promocije Zbirke kratkih priča Transhumanizam 2, svoje priče predstavilo je i nekoliko autora među kojima su Tarik Idrizović, Anđela Grujić, Kristina Rakonjac, Uma Mušović, Lejla Spahić, Višnja Vujović, Sara Rakonjac i Marija Kovačević. 

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: Vadimir Jelić