twitter

Novelist Refecticon o Daglasu Adamsu

Na programu Radija Bijelo Polje emitujemo serijal emisija posvećen velikanima književne fantastike "Novelist Refesticon", koji se realizuje u sklopu projekta "Refesticon književno stvaralaštvo", uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Predstavljamo poznate pisce i njihova djela. U ovoj emisiji govorili smo o Daglasu Adamsu

Daglas Adams britanski pisac rođen je 1952. godine u Kembridžu, Velika Britanija. Diplomirao je studije engleske književnosti na Kembridžskom univerzitetu, da bi se potom od 1978. godine posvetio pisanju.

Bio je britanski radio-dramaturg i pisac. Pored ,,Autostoperskog vodiča kroz galaksiju“ , po kojem je ostao upamćen, Adams je autor i knjiga o detektivu Dirku Džentliju, a bio je i dio tima autora radijske serije Doktor Hu, pa ne čudi što je ostavio neizbrisiv trag u istoriji naučne fantastike. Preminuo je 2001. godine usljed srčanog udara u Santa Barberi, SAD.

Kako navodi Zoran Živković u Enciklopediji naučne fantastike kada je Daglas Adams 1977. godine počeo da piše epizode radio-serijala Autostoperski vodič kroz Galaksiju, vjerovatno nije ni slutio da time udara temelje jednog izuzetnog SF fenomena koji će za sasvim kratko vrijeme steći govoto kultne razmjere.

U pitanju je urnebesna priča o dogodovštinama, uzduž i poprijeko galaksije, posljednjeg stanovnika Zemlje (koja je uništena jer je na trasi svemirskog autoputa) u društvu mnoštva bizarnih likova (organskih i robotskih) doživjela je neslućenu popularnost tako da je 1981. snimljena i istoimena TV serija.

Adams je scenario pretočio i razvio u seriju romana: Autostoperski vodič kroz galaksiju (1979), Restoran na kraju vaseljene (1980), Život, vaseljena i sve ostalo (1982), Doviđenja i hvala na svim ribama (1984) i Uglavnom bezopasni (1992).

Osnovni, humorni, ton ”Autostoperskog vodiča” proizilazi iz vještog, nadahnutog parodiranja brojnih standardizovanih situacija u konfekcijskoj naučnoj fantastici; Adams majstorski vodi zaplete do groteksnog klimaksa dodajući im brze, višesmislene dijaloge. U najboljim stranicama bruji briljantnim smjehotresnim apsurdom. Zbog visokih standarda koje je sebi postavio Adams nije uspio da u svim knjigama održi tenziju, ali je serija ostala samosvojni fenomen naučne fantastike.

Za “Autostoperski vodič kroz galaksiju” mnogi kažu da im je to najomiljenija knjiga svih vremena, a od kada je objavljena 1978. godine uživa kultni status, ne samo među ljubiteljima naučne fantastike.

U pokušaju da se odmakne od slave Autostoperskog vodiča, Adams je romanom Holistička detektivska agencija Dirka Džentlija (1987) započeo novi serijal koji je, nažalost, dobio samo jedan nastavak Mračna čajanka duše (1988), dok je dio drugog nastavka Losos sumnje, štampan, zajedno sa brojnim člancima, esejima i intervjuima, u knjizi koja je izdata poslije piščeve smrti.

Detektiv Džentli je bio nova stepenica u razvijanju posebnog humora baziranog na naučnoj fantastici, ali sa većim oslanjanjem na apsurdnost situacija koje mogu biti istovremeno i smiješne i gorke. Adams je postavio nove, nezaobilazne standarde u parodijskom pogledu na žanr prema kojima će se ravnati, kako čitaoci, tako i budući pisci.

Daglas Adams bio je jedan od najmaštovitijih i najduhovitijih pisaca svoje generacije, ali je čak i za njega pisanje znalo da bude mučan proces. Zato je napisao samom sebi bilješku u kojoj se hrabri i poručuje da će na kraju konačno osjetiti zadovoljstvo od pisanja.

„Pisanje nije stvarno tako loše kada se izboriš sa brigama. Zaboravi na brige, prosto nagazi. Ne stidi se zbog loših djelova. Ne napreži se sa njima. Daj sebi vremena, možeš da se vratiš na to ponovo u svjetlu onoga što si napisao u priči kasnije“, poručio je Adams samom sebi, dodajući da je bolje imati bilo kakve stranice da na njima radi nego nikakve.

„Pisanje može da bude dobro. Napadni ga, nemoj da ono napada tebe. Možeš da nađeš i uživanja u tome. Možeš svakako učiniti sebi mnogo dobrog time!“, zaključio je pisac „Autostoperskog vodiča kroz galaksiju.

Od kako je objavljena, poruka pisca samom sebi širi se društvenim mrežama, kao ohrabrenje svima koji se suočavaju sa problemima pri pisanju, a dio je knjige „42“, sastavljene od do sada neobjavljivanih pisama, skica, ideja, scenarija, pjesama i različitih bilješki pronađenih u njegovoj arhivi. Nakon iznenadne smrti Daglasa Adamsa u 50. godini od srčanog udara u maju 2001, za njim je ostalo i 67 kutija punih svesaka, pisama, skripti… Adamsova porodica povjerila ih je koledžu Sent Džon na Kembridžu.

Audio snimak emisije možete naći na soundcloud kanalu Radija Bijelo Polje i na našim portalima www.radiobijelopolje.me i www.refesticon.com

 

NOVELIST REFESTICON - Daglas Adams