twitter

Refesticonova zbirka Putnik promovisna na festivalu u Zenici

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja i nova zbirka kratkih priča Putnik, predstavljeni su na partnerskom festivalu Tragovima bosanskog kraljevstva u Zenici.

Na promociji koja je održana u Bosanskoj kući, kraj srednjovjekovne tvrđave Vranduk, u ime realizatora projekta i jedinog festivala ove vrste u Crnoj Gori govorile su dr Andrijana Rabrenović, direktorica i Tanja Dangubić, glavna i odgovorna urednica Radija Bijelo Polje. U ime domaćina obratio se Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, dok je zbirku i nove konkurse predstavio dr Dragić Rabrenović, osnivač festivala i urednik izdanja.

Priče o putovanju kroz vrijeme i prostor su predstavili Tatjana Milivojčević, Tamara Lujak i Tanja Jocić Stamatović, zastupljeni autori koji su učestvovali na zeničkom festivalu.

Napominjući da su usmjereni ka vrijednostima saradnje institucija i umjetnika sa prostora Balkana, podsticanju književnog stvaralaštva kod mladih i povezivanju gradova i država kroz programe kulture, dr Andrijana Rabrenović, je istakla da i nova zbirka koju čine priče autora iz šest država to dokazuje. "Od strane žirija zbirka je ocjenjena kao jedna od najkvalitetnijih iz ove edicije, što je posebno važno jer je riječ o izdanju objavljenom povodom desetog jubilarnog festivala održanog u junu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Opštine Bijelo Polje", navela je direktorica Rabrenović.

Književnik Anadin Jašarević, govoreći u ime partnerskog festivala i predsjednika žirija REFESTICON-a, napomenuo je da je u protekloj deceniji uloženo mnogo truda, zbog čega se poboljšava i kvalitet priča, izdanja i samih festivala. On ne dodao da iako su napravljeni veliki koraci, njihovi stvarni dometi biće vidljivi možda tek u godinama koje dolaze.

Prema riječima Tatjane Dangubić, REFESTICON je u protekloj deceniji afirmisao kulturno-istorijsko nasljeđe bjelopoljskog kraja i Crne Gore i dodatno podstakao pisce da se bave fantastičnom književnošću i mlade da se bave stvaralaštvom.

Urednik festivalske zbirke Dragić Rabrenović je istakao da je zbirka sačinjena od priča koje promišljaju pitanja putovanja kroz vrijeme i prostor sa različitih aspekata. "Priče su imale trmatsku cjelinu dobru poznatu u literaturi, ali su odabrani autori uspjeli pristipajući iz različitih uglova uspjeli da promaštaju svjetove kakvi bi mogli da budu", dodao je on.

Prisutne autore i publiku u Zenici je posebno zainteresovala najava nove teme za koju je Rabrenović rekao da upravo ima za cilj razmatranje budućnosti čovjeka i čovjrčanstva, kao i najava konkursa za književnu nagradu za neobjavljenu zbirku priča.

Festival Tragovima bosanskog kraljevstva održan je 16. i 17. septembra u Zenici pod sloganom Poruke iz prošlosti u sklopu istoimenog projekta čiji su realizatori Muzrj grada Zenice, NVO Akademija društvenih nauka iz Bijelog Polja i Opštinska biblioteka Slovo iz Lapova. Pokrovitelj ne Fond za Zapadni Balkan.

 

Redakcija portala Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.