twitter

Jašarević: Temelje stripa u Bosni i Hercegovini postavili smo još davne 1994. godine (video)

Organizovanjem prve škole stripa, davne 1994.godine Adnadin Jašarević postavio je temelje ove umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Po vokaciji žurnalista, po opredjeljenju pisac fantastike, a u duši stripofil, Jašarević je još prije 28 godina okupio bosansku omladinu i uveo ih u svijet stripa.

,,To su bila mračna vremena, pa smo organizacijom škole stripa željeli da animiramo djecu i pomognemo im da razviju svoj talenat i kreativnost. Tako je i nastao prvi strip koji smo objavili 1995. godine”, podsjetio je Jašarević.

On je istakao da su kroz školu stripa prošli mnogi, a neki od njih ostvarili su se i kao uspješni strip – umjetnici.

,,Posebno smo ponosni što su pojedini polaznici izrasli i u profesionalce, priznate i poznate u regionu i svijetu”, naglasio je Jašarević, inače direktor Muzeja grada Zenice.

Škola stripa, po uzoru na onu iz Bosne i Hercegovine, pokrenuta je i u Lapovu, Srbiji, kao i u Bijelom Polju, pa su mladi i iz ovih gradova uz mentorstvo profesora pohađali radionice.

Inače, Jašarević je i organizator festivala Tragovima bosanskog kraljevstva ZeKon, urednik istoimene edicije, direktor Muzeja grada Zenice, kao i predsjednik žirija svih dosadašnjih izdanja REFESTICON-a.

 

Autorka: Sanja Dulović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić