twitter

Rabrenovićeva zbrika “Atropa Belladonna” promovisana u Nišu i Lapovu

Zbirka kratkih priča “Atropa Belladonna”, crnogorskog pisca fantastike, Dragića Rabrenovića, promovisana je u Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla” u Nišu i biblioteci “Slovo” u Lapovu.

 

U razgovoru sa književnicima Branislavom Jankovićem i Danijelom Vulićević, Rabrenović je predstavio svoju prvu zbirku, u kojoj se našao samo dio njegovih priča objavljenih u brojnim regionalnim festivalskim zbirkama.

Prema riječima direktorice biblioteke “Slovo”, Danijele Vulićević, u pričama iz Rabrenovićeve zbirke, pored tema iz prošlosti i značajnih istorijskih ličnosti, nailazi se i na razmatranje savremenih društvenih fenomena.

"Pored izbora tema priče su protkane simbolikom, egzistencijalističkim problemima i intertekstualnim epizodama u kojima nailazimo na Dostojevskog, uz podsjećanje na noar filmove", istakla je ova književnica.

Branislav Janković, književnik iz Niša, napomnuo je da se Rabrenović mnogo ranije izdvojio svojim stilom i pristupom temama.

"Njegove priče su svjetovi za sebe i potvrda koliko je nadahnut dok ih stvara. Ova zbirka, u kojoj su na jednom mjestu sakupljene neke od priča, su dokaz da voli fantastiku, ozbiljno razmatra kratku priču koja je zapravo esencija književnosti", napomenuo je pisac čije romane je objavila Laguna, jedan od najvećih izdavača u Srbiji.

Rabrenović, koji je i pionir savremene fantastične književnosti u Crnoj Gori, tokom promocija u Lapovu u Nišu govorio je i o razvoju fantatsike, važnosti podsticanja mladih na stvaralaštvo, ali i o konkursima Regionalnog festivala fanastične književnosti REFESTICON, koji će ove godine doživjeti svoje jubilarno deseto izdanje.

RBP