twitter

U sklopu projekta Književni dijalog BiH – MNE u Tešnju promovisana knjiga ,,Inicijali" crnogorskog autora Kemala Musića

Udruženje za kulturu Kontrast juče je u Eminagića kući u Tešnju, u sklopu projekta Književni dijalog BiH – MNE, promovisalo knjigu ,,Inicijali" crnogorskog autora Kemala Musića. O knjizi su govorili dr. sc. Melida Travančić i Adnan Repeša, a cjelokupan događaj moderirala je Selma Salihbašić Numić.

Prisutne je u uvodnom obraćanju pozdravila predsjednica Udruženja Umihana Krličević Omerović koja je ovom prilikom istakla da je predstavljanje Kemala Musića u Tešnju druga ovogodišnja međunarodna saradnja Udruženja za kulturu Kontrast i umjetnika.

„Međunarodna saradnja sa umjetnicima je od velike važnosti za Kontrast, ne samo zato što kulturu i umjetnost drugih država donosimo u BiH, već i zato što želimo doprinijeti povezivanju međunaordnih i bosanskohercegovačkih umjetnika, ali i kulturnih djelatnika, te na taj način umrežiti umjetnike i kulturne djelatnike, ali i promovisati bh. kulturno-historijsko naslijeđe“, kazala je Krličević Omerović.

Dr. sc. Melida Travančić je o Inicijalima kazala da se u pričama Kemala Musića propituju najčešće zamršene situacije i komplikovani ljudski odnosi, a sve to sa nevjerovatnom lakoćom uključujući u priče humor, pa sve ono što se čini nemoguće savladati, prevazići uz humor, ponekad i ironiju postaje lakše. Inicijali u sebe sabiru brojne apsurdne situacije svakodnevnog i iz svakodnevnog života, koje najčešće rješavaju nagli i nevjerovatni narativni zaokreti.

Za Adnana Repešu, Inicijali su knjiga nastala u dubokoj, intimnoj samoći za vrijeme pandemije u kojoj pisac opisuje tople ljudske priče na koje smo prije pandemije zaboravili obratiti pažnju.

Autor knjige Inicijali Kemal Musić zahvalio se Udruženju za kulturu Kontrast na organizaciji promocije knjige Inicijali u Tešnju, kao i za upriličeni obilazak grada i upoznavanje sa kulturno-historijskim naslijeđem Tešnja.

 

Izvor i foto: Udruženje za kulturu ,,Kontrast"

Redakcija portala Refesticon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.