twitter

Promocijom stvaralaštva bjelopoljskih učenika obilježena Međunarodna nedjelja djeteta (video)

Priče učenika iz bjelopoljskih osnovnih i srednjih škola, objavljene u refestikonskoj zbirci “Bio jednom jedan virus”, promovisane su večeras u Kući Rista Ratkovića, u okviru književnog programa posvećenog djeci i mladima.

Inspirisani temom IX Regionalnog festivala fantatsične književnosti REFESTICON, koja je posvećena virusu, bjelopoljski osnovci i srednjoškolci uspjeli su da napišu kvalitetne priče sa elementima fantastike, a one najbolje našle su svoje mjesto u zbirci.

Direktorica Radija Bijelo Polje, Andrijana Rabrenović, kazala je da je ovaj javni servis, koji i organizuje REFESTICON, u cilju podsticanja mladih na stvaralaštvo i raspisao treći konkurs za mlade, koji je rezultirao zbirkom priča “Bio jednom jedan virus”, čiji su autori učenici iz svih crnogorskih gradova.

“Posebno smo ponosni što svake godine učestvuju učenici iz Bijelog Polja i ostvaruju zapažene rezultate, zbog čega zahvaljujemo i mentorima, koji su prepoznali značaj ove ideje.Tako smo i za 9. REFESTICON, koji smo organizovali na temu Virus, dobili zbirku sa 42 priče, od čega je devet priča učenika iz našeg grada”, kazala je Rabrenović.

Iako  je knjiga “Bio jednom jedan virus” predstavljena na festivalu u junu, željeli su, kako je istakla Rabrenović, da u okviru jednog posebnog programa čuju mlade autore.

“Zbog toga smo odabrali Međunarodnu nedjelju djeteta, kako bi ukazali na prava i potrebe djece propisana medjunarodnim konvencijama i dodatno podstakli mlade da se bave umjetnošću i stvaralaštvom”, naglasila je direktorica Radija Bijelo Polje, podsjećajući da su povodom Dječije nedjelje poklonili refestikonska izdanja gradskoj biblioteci i školi u Zatonu.

Talentovane mlade stvaraoce pozdravio je i direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić, koji je istakao da je ponosan što je Kuća Rista Ratkovića večeras odisala kreativnošću bjelopoljskih učenika.

“Lijepo je vidjeti mlade ljude u ovoj sali, do sada smo organizovali brojne programe koji su podrazumijelavali njihovo učešće, a i naredna, 2022. godina, biće  posvećena stvaralaštvu mladih, tako da će vrata naše ustanove biti širom otvorena za sve koji se bave umjetnošću”, poručio je Musić.

Svoje priče večeras su predstavili Kristina Rakonjac, Vojin Nedović, Željana Cmiljanić, Merjem Spahić, Tarik Idrizović, Staša Obardović, Anđela Grujić, Ognjen Femić i Slađana Mihailović.

Bjelopoljska publika uživala je u odlomcima priča mladih autora, koji su istakli da je tema Virus bila jako inspirativna, te da im je aktuelna pandemija COVID19 bila dodatan motiv da pošalju priču za ovaj konkurs.

Posebno su, kako su kazali, zahvaljujući elementima fantatsike, uspjeli da kreiraju neki svoj svijet u kojem likovi, na ovaj ili onaj način, vode borbu sa virusom, ne zaboravljajući motive ljubavi, dobra, zla, jedinstva i nade.

Uz obećanje da će nastaviti da pišu i njeguju žanr fantatsike, mladi autori su se zahvalili svojim mentorima na podršci, kao i Lokalnom javnom emiteru Radiju Bijelo Polje, na festivalu REFESTICON I prilici da svoj talenat i stvaralaštvo podijele sa drugima.

Podsjetimo, zbirka priča “Bio jednom jedan virus” objavljena je u okviru  IX Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

Tročlani žiri - Nađa Durković iz Podgorice, Izet Erović i Radoman Čečović iz Bijelog Polja, bodovao je više od 56 priča koje su stigle na treći državni literarni konkurs koji je za temu imao Virus 21, a odabrao je 42 najbolje.

Večerašnji književni program, kojim je obilježena Međunarodna nedjelja djeteta, organizovali su Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje i Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije.

 

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić