twitter

ORGANIZATORI CRNOGORSKOG REFESTICON-A UČESTOVALI NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU SF&F FILMA U RUMINIJI

Direktorica Radija Bijelo Polje Andrijana Rabrenović predstavila je Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON i kao specijalni gost bila moderator online sesija na međunarodnom Galaktik Imaginarium festivalu SF i fantastičnog filma, koji je održan od 15. do 19. septembra u Dumbravici kod Temišvara.

Organizatorka festivala iz Bijelog Polja je na ceremoniji proglašenja pobjednika istakla da je veoma značajno što se festivali književnosti i filma iz država Jugoistočne Evrope povezuju na ovaj način, jer se, kako je navela, otvaraju nove mogućnosti za umjetnike iz Crne Gore i za saradnju organizacija i institucija iz naše države sa kolegama iz Evrope i svijeta.

Osnivač REFESTICON-a Dragić Rabrenović, pomoćnik direktora JU Ratkovićeve večeri poezije, zahvalio se predsjedniku partnerskog festivala Dariusu Hupovu na pozivu i prilici da predstavnici jedinog festivala ove vrste u Crnoj Gori predstave izdavačku djelatnost i učestvuju u ceremoniji dodjela nagrada. Prema njegovim riječima festivali su prilika da se ostvare susreti sa uglednim stvaraocima, među kojima su svjetski poznati glumci i reditelji. 

Prema riječima organizatora REFESTICON-a posebno interesovanje publike privukao je britanski glumac Miltos Jerolemou, poznat po ulozi učitelja mačevanja iz serije Igra prijestola. On je osim razgovora za televiziju i online panela održao i  radionicu mačevanja osmišljenu po uzoru na popularnu seriju.

Za najbolji kratki SF film odabran je Zelendia, autora Bruna de Boja sa Novog Zelanda. Dok je film Besmrtan autora Karla Firta iz Australije nagrađen za najbolji fantazijski kratki film. U konkurenciji animirani kratki film prvo mjesto pripalo je ostvarenju Slikajući brojevima, autora Redheja Jegateva takođe iz Australije. Najviše glasova žirija u kategoriji kratkih filmova komedija/parodija pripalo je Ruskoj sajberpank farmi, Sergeja Vasiljeva iz Rusije.

Za najbolji dugometražni SF film proglašen je film Kraljica Anda kanadskog reditelja Žilijana Akremana. Dok je za fantazijski dugometražni film prvo mjesto pripalo djelu Vestona Terija iz SAD pod nazivom Nepouzdan. Od dugometražnih u kategoriji komedija/parodija odabran je film Džefa Bilsa takođe iz SAD pod nazivom Misteriozno putovanje maršmelova.

 

Redakcija portala REFESTICON

Radio Bijelo Polje