twitter

Promovisana knjiga ,,Obiteljske i druge strašne pjesme” Nedžada Ibrahimovića

Laureat ovogodišnje nagrade ,,Risto Ratković”, bosansko-hercegovački pjesnik Nedžad Ibrahimović, promovisao je danas ljubiteljima poezije svoju knjigu ,,Obiteljske i druge strašne pjesme”, u okviru Ratkovićevih večeri poezije.

 

Knjiga ,,Obiteljske i druge strašne pjesme" svjedoči o univerzalnom iskustvu svih ljudi u čije ime govori Ibrahimović.

Ibrahimović je tokom razgovora koji je vodila urednica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Nađa Durković, kazao da najveće sreće, tragedije, traume i zadovoljstva potiču iz porodice.

,,Zapravo mi se ovaj naziv činio adekvatan zbog sadržaja koji ima. Ja pokušavam da napravim razliku između zbirke i knjige pjesama. Sve pjesme u knjizi vezane su za porodicu, porodične realicije, smrt roditelja, ali ima i pjesama o ljubavi. Naslov knjige opisuje koherenciju tema i formi pjesama koje se u njoj nalaze”, navodi Ibrahimović.

Ibrahimović je kazao i da mu je zadovoljstvo što je učesnik jedne prestižne manifestacije.

,,Veoma sam srećan što se nalazim u prelijepom ambijentu Kuće Rista Ratkovića, i mislim da je teško naći na prostorima bivše Jugoslavije ovakvu oazu pjesništva i poezije. Uvjerio sam se da ovaj grad, tokom tri dana trajanja manifestacije funkcioniše sjećajući se Rista Ratkovića i drugih pjesnika, što raduje”, ističe Ibrahimović.

Ibrahimović je snimao i dokumentarne filmove, te se danas osvrnuo na vezu između književnosti i filma.

,,Nema filma, pjesme niti romana bez naracije. Sve što ima veze sa narativnošću meni je veoma interesantno, i to nikako nijesam razlikovao”, dodaje on.

Kada je riječ o izdavaštvu, autor navodi da je za pisca najvažnija anonimnost.

,,Ne znam kakav je slučaj sa Crnom Gorom, ali mi u Bosni nemamo izdavače - već prodavce knjiga”, jasan je Nedžad Ibrahimović.

Nedžad Ibrahimović rođen je u Tuzli. Objavio je knjige književnih i filmskih studija i eseja: Prelamanje eseja (1989), Čitalac na raskršću-Uvod u Midhata Begića (2001), O poeziji, pticama i drugim varkama, američka predavanja (2011), Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu (2012), romane: Inkapsulirana tijela (Buybook, Sarajevo, dva izdanja 2014.) i Kuća Teodore K (Fraktura, Zagreb, 2019), te knjigu poezije “Mala povijest smrti i pisanja” (2016.) U zvanju redovnog profesora zaposlen na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Nagrada “Risto Ratković”, koja se dodjeljuje za najbolju pjesničku knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, biće uručena Ibrahimoviću večeras u Kući Rista Ratkovića.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Dalibor Rakočević