twitter

Doprinos Čajkovskog razvoju fantastične književnosti potvrđen i refestikonskom nagradom „Zlatni zmaj“

„Zlatni zmaj“, međunarodno priznanje za doprinos razvoju fantastične književnosti, ove godine pripalo je britanskom književniku, Adrianu Čajkovskom.

Čajkovski, inače višestruko nagrađivani autor za djela fantazije i naučne fantastike, u online razgovoru sa direktoricom Radija Bijelo Polje, dr Andrijanom Rabrenović, istakao je da je srećan zbog ove nagarde, koja je još jedna potvrda njegovog rada na polju fantastike.

Ukazao je posebno na značaj festivala i konvencija, kao što je REFESTICON, koji su, kako je rekao, itekako važni za popularizaciju i dalju afirmaciju ovog književnog žanra.

Osvrnuo se i na svoje romane „Djeca propasti“ i Djeca vremena“, za koje je i dobio značajna priznanja. Britansko udruženje naučne-fantastike dodijelilo mu je nagradu za najbolji roman “Djeca propasti” 2019. godine, a  britansku nagradu  ‘’Artur Klark’’ dobio je za naučno-fantastični roman “Djeca vremena”, 2016. godine.

Čajkovski je rekao i da se nada da će biti prilike da posjeti Bijelo Polje i da bude gost nekog od narednih festivala.

Da upravo britanskom književniku, Adrianu Čajkovskom, pripadne nagrada „Zlatni zmaj“,  glasali su predstavnici organizacionog odbora REFESTICON-a, neki od prethodnih dobitnika ovog priznanja i predstavnici partnerskih festivala iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Nakon online razgovora Čajkovskog i dr Rabrenović, o njegovim djelima ,,Djeca vremena“ i ,,Djeca propasti“ , govorio je prevodilac i književnik, Goran Skrobonja.

„Adrian Čajkovski je prije ovih romana bio poznat po fantasy djelima, a pišući njih otisnuo se u tvrdu naučnu fantastiku“, istakao je Skrobonja.

Govoreći o romanu „Djeca vremena“, Skrobonja je rekao da se Čajkovski na izuzetno zanimljiv način povezao više postojećih motiva i značenja fantatsike.

„U ovoj knjizi je zapravo pisao o paucima, mravima i ljudima, o njihovoj evoluciji“, pojasnio je Skrobonja.

Kako je rekao prevodilac ovih djela, knjiga „Djeca propasti“ je zapravo nastavak „Djece vremena“.

„I ovdje je prisutna ta potpuno tuđinska vrsta, koja je agresivna i koja traži prostor“, dodao je Skrobonja, napominjući da je kraj i jedne i druge knjige jako optimističan. 

 

Autorka: Sanja Dulović i Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić