twitter

OBJAVLJENA IMENA AUTORA PRVE ISTOČNO EVROPSKE SFF ANTOLOGIJE

Prvu antologiju naučne fantastike i fantazije (SFF) Istočne Evrope čine priče autora iz deset država, saopštili su organizatori ovog međunarodnog projekta koji je pokrenut u Rumuniji. Zbornik SFF-a pod nazivom Virusna zavjesa (The Viral Curtain), čine priče o pojavi i brzom širenju hemoragijske groznice u jednoj istočnoevropskoj državi zbog čega su ostale zemlje na tom području stavljene u strogi karantin, navodi za portal refesticon.com, koordinator projekta Darius Hupov, iz Temišvara. Prvo zajedničko izdanje čine priče na engleskom jeziku odabranih autora iz Crne Gore, Rusije, Grčke, Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Srbije, Slovačke, Estonije i Slovenije. Autor naslovne strane zbirke koja će se pojaviti u julu je Kristian Vikol, rumunski pisac i ilustrator.

Urednik časopisa "Galaxy 42" i direktor Internacionalnog filmskog festivala fantastike "Galaktički imaginarijum'' (The Galactic Imaginarium) Darius Hupov ističe da će se zbornik promovisati na nacionalnim i međunarodnim konvencijama i očekuje da će premijera biti krajem juna na devetom REFESTICON-u u Bijelom Polju.

''Smatramo da je najbolji način za promociju pisaca ovog žanra prikupljanje i objavljivanje kratkih priča u zajedničkoj zbirci, zbog čega smo i pokrenuli cijeli projekat prošle godine'', navodi Hupov dodajući da je knjiga nastala nakon što su nacionalni koordinatori odabrali priče pristigle na konkursima koji su objavljeni širom Istočne Evrope.

Lista autora sa nazivima priča:

Dragić Rabrenović - Svi smo mi grešni (Crna Gora);

Kostas Karitos - Grčko pitanje (Grčka);

Kristian Vikol - To peče! (Rumunija);

Šandor Seleši - Ići ćete, vratićete se (Mađarska);

Oleh Silin - Blagoslovljeni groznicom (Ukrajina);

Aleksej Vert - Dječak koji nikada nije rekao laž (Rusija);

Majda Arhnauer Subašič - Bijes boginje Ekvorne (Slovenija);

Ivana Molnarova-Dubcova, Marek Brenišin - Ubod škorpiona (Slovačka);

Miloš Petrik - Poslovi kao i obično (Srbija);

Meelis Kraft - Posljednji dan izgubljene decenije (Estonija).

 

Redakcija portala Refesticon

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.