twitter

Web portal www.refesticon.com značajan za očuvanje kulturne baštine i afirmaciju mladih autora

Web portal REFESTICON predstavlja multimedijalnu platformu na kojoj se objavljuju aktuelne informacije iz svijeta umjetnosti i kulture, posvećene književnosti, filmu, muzici i stripu, saopšteno je na promociji održanoj u okviru VIII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON 2020.

Prvobitni cilj pokretanja specijalizovnog portala Radija Bijelo Polje u sklopu projekta REFESTICON, kako je saopštila novnarka Sanja Dulović, jeste da se objavljivanjem i plasiranjem vijesti iz oblasti književnosti i drugih umjetnosti (likovne, muzičke i filmske) afirmiše kulturna baština Crne Gore i njen kulturni identitet u cijelom regionu.

“Negdje smo osjetili da kvalitet može imati dobar odziv u masi globalnog internet saobraćaja prezasićenog površnim informacijama, šundom i kičom. Tako godinama čuvamo od zaborava i podsjećamo na mnoge velikane crnogorske umjetnosti i njihova djela, na značaj naše izuzetno bogate kulturne baštine, njenog očuvanja i zaštite. Promovišemo mlade umjetnike, predstavljamo njihovo stvaralaštvo. A kroz sve to afirmišemo žanr fantastike i radimo na njegovoj popularizaciji”, navela je Dulović.

Kako je festival REFESTICON rastao i sazrijevao, tako se ovaj web portal bogatio i širio paletu koju nudi upravo onima koji prate svijet umjetnosti i kulture, ističe novinarka Dulović.

“Web portal REFESTICON danas predstavlja agregat svih vijesti iz oblasti fantastike, a svakodnevno donosimo niz najznačajnijih i najaktuelnih informacija iz svijeta književnosti, muzike, filma, stripa i to ne samo samo onih iz Crne Gore, već i regiona i svijeta. On je jedan od rijetkih specijalizovanih multimedijalnih portala, koji predstavlja simbiozu svih djelatnosti vezanih za projekat REFESTICON, ali i više od toga”, istakla je Dulović.

Takođe, portal REFESTICON povezan je sa društvenim mrežeama, Facebook-om i Instagramom.

“A ono što nas posebno raduje jeste da se iz dana u dana povećava broj posjeta našem portalu, a raste i broj pratilaca na društvenim mrežama, što nam je potvrda da smo na dobrom putu”, dodala je Dulović.

Kazala je i da je portal www.refesticon.com povezan i sa web portalom Radija Bijelo Polje.

“Na njegovoj promociji radili smo i putem serijala emisija FLEŠ REFESTICON-koji zapravo predstavlja medijsku promociju sadržaja objavljenih na portalu”, naglasila je ona, poručujući da je cilj unijeti kulturu i umjetnost u svakodnevicu.

Na portalu REFESTICON, osim pomenutih vijesti, možete pronaći i mnoštvo drugih sadržaja, navela je administratorka Sanida Kajević.

“Vijesti objavljujemo u okviru tri rubrike – Crna Gora, Region i Svijet, a tu su i elektronska izdanja zbirki priča, objavljenih u proteklih sedam godina, ali i djela naših književnika koje je izdao Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, kao što su Ćamil Sijarić, Miodrag Bulatović, potom Adnadin Jašarević, Zaim Spahić, Ljiljana Pešikan Ljuštanović”, navela je Kajević, dodajući da je moguće u audio formatu slušati fantastične priče, a dostupna je i foto galerija, kao i video snimci pojedinih emisija.   

                                         

                                                                                                  

Redakcija Radija Bijelo Polje                                                             

Foto: Vladimir Jelić