twitter

Objavljena nova zbirka pjesama Slobodana Vukanovića

Zbirka poezije pod nazivom „Učestvujte u rebusu kvantne teorije“, našeg istaknutog književnika i dobitnika međunarodnog priznanja Zlatni zmaj regionalnog festivala fantastične književnosti Slobodana Vukanovića, objavljena je u izdanju Dobre knjige iz Sarajeva.

Knjiga je svojevrstan vremeplov kroz Vukanovićevo pjesništvo, pa se tu mogu naći pjesme iz prve knjige „Ljubibiće“, zadnje „Djevojčica sa glavom pomorandže, ali i novija neobjavljivana poezija.

„Pjesnička knjiga duboko je refleksivna, pa kao takva predstavlja ’psihoanalizu stvaralaštva, psihoanalizu egzistencionalne čovjekove odiseje. To je onaj pjesnikov poemuziv koji spaja vjekove, zemlju i svemir. Modernim senzibilitetim i postmodernim strategijama rađa se poezija nanotehnologije, pozija petodimenzionalnog univerzuma ili 'digitalnog sna’, u kojem kako Vukanović piše, ’iz epruvete proleću krilati snovi’, ’nema greške’, ’nema propusta’, ’ne mirišu ljudi’, ’nema tuge bola’, ’tumačimo putokaze’, ’rastu veliki plodovi velike mogućnosti’. Pjesnik otvara neke nove prostore i puteve i tako postaje lavirint beskonačnih značenja jer ’lavirint je naveći izum/uvijek se nadaš’, zapisala je u predgovoru profesorica mr Marijana Terić.

Podijeljena u sedam cjelina ova zbirka poezije svakim segmentom donosi različite motive, kako umjetničke, i literarne, tako i životne, nostalgične, prirodne, pa psihološke, društvene, istorijske, mitske... Svaka od sedam cjelina, primijetila je Terić, donosi „izuzetno simoličke naslovne sintagme“.

„Bijeli valcer u Podgorici“ uvodi čitaoca u splet stihova koji realnim prikazima pripovjedačkim ritmom šetaju Podgoricom, upravo kao rijetke pahulje koje plešu ’bijeli valcer’ dok se čuju ’glasovi smijeh plač tuga’ što ’stvaraju baladu Ribnice’, ka predgrađu gdje kuće graju i postaju ’časovnici djetinjstva’“, primjećuje ona.

Značajan aspekt zbirke poezije „Učestvujte u rebusu kvantne teorije“ odnosi se na dominaciju motiva kruga, točka, lavirinta, čime se sa jedne strane ukazuje na potrebu da se izađe iz cikličnog procesa, a s druge na mogućnost bijega u poetski projektovani kosmički prostor poznat kao „Čovjekološki vrt“.

„Naizmjeničnim smjenjivanjem pjesničkih slika, autor je, zapravo, pokazao jezičku imaginaciju, mistično eksperimentisanje riječima koje traže umjetničku analizu. Intertekstualnim manirom Vukanović putuje kroz vrijeme i spaja i doziva najpoznatije junake književnosti poput Odiseja i Penelope, Hamleta i Ofelije, Don Kihota i Dulsineje, Ane Karenjine i spaja daleke prostore, prošla i buduća vremena gradeći od poezije strukturu lavirinta ili mozaika koji zahtijeva od čitaoca semiotičku interpretaciju”, zaključuje Terić.

Slobodan Vukanović rođen je u Podgorici 1944. godine. Bavio se novinarstvom, uređivao književne časopise, a književnost je ostala uz njega i do danas. Objavio je romane “Ključ Klatno” i “Tuđemilski svici”, deset knjiga poezije i toliko knjiga za djecu, drame su mu izvođene u pozorištu i na radiju, zastupljen je u mnogim državnim i međunarodnim antologijama, prevođen je na engleski, ruski, francuski, italijanski, njemački, poljski, arapski, turski, albanski, čečenski i mnoge druge jezike.                  

                                                                                                                                      

 

Izvor i foto: Dnevne novine                                                                                               

 

Redakcija portala Refesticon                                                                

Tekst objavila: Sanida Kajević                                

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                                                                                                                               

              

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019