twitter

„Iliri –vječita tema i vječita tajna“

Bijelo Polje i REFESTICON su centar kulturnih dešavanja, barem što se tiče fantatsične književnosti, ali i primjer za cijeli Balkan kako možemo da sarađujemo, da se poštujemo i volimo, poručio je niški pisac Branislav Janković.

Gostujući u emisiji „Bestseller Refesticon“, Radija Bijelo Polje, Janković je istakao da REFESTICON ulaže velike napore da bi opet povezao kulturu republika bivše SFRJ.

„Zahvaljujući ovoj manifestaciji sam stekao jako puno prijatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, a ta prijateljstvo ostaju živa i njeguju se. Mi koji smo bili na REFESTICON-u možemo da pričamo o Bijelom Polju kao o Jugoslaviji u malom, ali i kao centru kulturnih dešavanja barem što se tiče fantatsične književnosti i jako mi je drago zbog toga“, kazao je Janković.

On je rekao da svi koji pišu fantastičnu književnost zapravo godinu dijele do i poslije REFESTICON-a.

„REFESTICON je jedan od festivala, možda mogu reći i jedini, koji gaji takvu vrstu književnosti i koji gaji takve nas pisce. Zaista se nadam da će organizatori uspjeti da ga organizuju uprkos ovoj situaciji, da ćemo se opet sresti u Bijelom Polju, gdje se stvarno osjećamo kao kod kuće. A s obzirom na to da će za dvije godine REFESTICON doživjeti i svoje jubilarno izdanje, to će ga definitivno staviti u red prestižnih festivala“, naglasio je ovaj niški pisac.

Komentarišući temu ovogodišnjeg, osmog festivala, Janković je kazao da su drevni Iliri –vječita tema i vječita tajna.

„Ja volim teme REFESTICON-a i nadam se da će ove godine u zbirci biti zastupljena i moja priča, jer sam poslednje dvije godine propustio tu priliku. Iliri su naseljavali naše krajeve, međutim, puno toga ne znamo o njima, ali naravno, tu smo mi pisci da sve ono što ne znamo izmaštamo i izmislimo. Zato se uvijek i svađamo sa istoričarima, oni nas optužuju da to što mi pišemo nije tačno, a nas to i ne zanima jer uvijek možemo da kažemo da smo pisci i da možemo da pišemo šta god želimo. Ipak, naravno da se trudimo da se držimo činjenica i onoga što se zna, ali kada ih nema, onda mi moramo da izmišlajmo sve te priče i da damo neku novu sliku temi o kojoj pišemo“, rekao je Janković.

Kako je kazao, Iliri su itakako intrigantna tema.

„Vjerujem da će biti jako dosta kvalitetnih priča, kao i svih prethodnih godina kada govorimo o refestikonskim zbirkama, tako da se ne plašim ni za temu, ni za festival, ni za zbirku, a ponajmanje ne za pisce, koji su, uvjeren sam ,oduševljeni ovom temom“, dodao je Janković.

Niški pisac je rekao i da brojne legende o Ilirima mogu biti početak dobre priče.

„Legende su zasnovane vjerovatno na istorijskim činjenicama, jer niko ne može tek tako da izmisli legendu ili mit, tako da to je ono što može puno da pomogne kada pišete. Legende i mitovi su samo početak neke dobre priče, početna inspiracija. Naravno, prije samog pisanja potrebno je i istraživanje, jer da bi ste napisali 300 stranice, morate da pročitate prvo bar 3000, da bi to što pišete bilo dobro“, dodao je on.

Janković je kazao i da je uvjeren da će svako ko bude pročitao ovogodišnju zbirku „Ilirsko kraljevstvo“, za koju je konkurs i dalje u toku, saznati nešto novo i da će biti zaintrigiran da sam krene u istraživanje.

„Jer svaka knjiga vam je početak nekog puta, a ja sam siguran da će ova zbirka o Ilirima predstavljati dobar početak puta da se krene u neko istraživanje i da se sazna nešto što se nije znalo o Ilirima i eto da se pročita neka dobra priča“, podvukao je Janković.

On je kazao da krizna vremena i zlo doba može da bude jako inspiratvno, te da se on protiv korone borio umjetnošću i pisanjem.

„Odlučio sam da ne ostanem neprimjetan u tim danima pošasti, tako da sam pisao i tako se borio protiv ove pošasti. Loša vremena i loši dani umiju da rode itekako dobra djela i itekako dobre ljude. Kada prođe neko vrijeme vijdećemo kome je na čast, a kome na sramotu“, rekao je Janković.

Trenutno radi na novom romanu, a kako je kazao za „Bestseller Refesticon“, to će biti još jedna priča o vjeri i religiji, za koju se nada da će izaći do proljeća.

„Pišem o zidanju Visokih Dečana , ima tu jako puno interesantnih stvari do kojih sam došao, riješio sam da spojim katolike, pravoslavce i pagane, tako da će to biti još jedna priča o našoj vjeri, o našoj religiji, o Bogovima, o nama samima. Jer ja zapravo ja uvijek i pišem o ljudima, o nama, o običnom čovjeku. Hoću da pokažem i dokažem da su ljudi iznad vjere, religije, ali možda i iznad Boga. Religija i vjera su teme kojima uijek možete da se vraćate, ja ne forsiram nijednu, samo „bacim“ vjeru među ljude gledam šta će i ko će oni postati“, zaključio je niški pisac Branislav Janković.

Serijal emisija “Bestseller Refesticon” emitujemo u susret VIII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON.

 

Autorka: Sanja Čujović

 

Foto: arhiva RBP

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019