twitter

Počeo 5. Internacionalni sajam knjiga u Podgorici

„U Kalendaru kulturnih događaja Podgorice posebno mjesto zauzima Internacionalni sajam knjiga. Ovogodišnji, 5. po redu za neke mali jubilej, za nas važan.

Ovo je jedan od najznačajnijih projekata Sekretarijata za kuklturu i sport, odnosno Glavnog grada, ova manifestacija posvećena je knjizi, promociji književnog stvaralaštva“, istakla je sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović na press konferenciji povodom početka 5. Internacionalnog sajma knjiga. Ona se zahvalila partnerima na projektu – ministarstvima prosvjete i kulture i prijateljima iz Capital Plaze koji su prethodne 4 godine bili uz sajam.

„Rast manifestacije uslovio je i preseljenje u veći protor, tako da vas od 01. oktobra sajam čeka u novom prostoru, a to je BEMAX ARENA, novi prostor za nova kulturna druženja“, naglasila je Medigović, dodjakući da će ovogodišnji izdavači biti iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Poljske, Španije, Velike Britanije i Italije. „Bemax Arena će biti i domaćin velikog tradicionalnog sajamskog maskenbala za učenike svih crnogorskih osnovnih škola. Prijavljene su sve podogoričke škole, kao i škole iz Nikšića, Ulcinja i Bijele. Sajam podstiče rad izdavača i nudi priliku crnogorskim izdavačima da neposredno sarađuju sa kolegama iz inostranstva u svom gradu. Osim besplatnog ulaza na sajam, uz podršku Parking servisa, posjetiocima će biti obezbijeđen i slobodan parking kod gradskih bazena“, zaključila je sekretarka Medigović.

1 10 sajam knjiga pg2

Lazar Vukčević predstavnik BEMAX ARENE naglasio je da je za domaćine Sajma velika čast što je Glavni grad izabrao upavo ovaj prostor za organizovanje 5. sajma knjiga. „Ispred domaćina želim da pozovem sve građane da posjete sajam, a mi ćemo se potruditi da se svi izlagači i posjetioci osjećaju što prijtanije u našem prostoru“, zaključio je Vukčević.

„Ovo je jedan od projekata koji utemeljuju Crnu Goru, jer utemeljujemo i identitet i kulturu baštineći ono što je najvrjednije u našoj tradiciji, odnosno afirmišući ono što je najvrjednije u savremenoj umjetnosti i savremenoj crnogorskoj književnosti. Program se odvija u tri segmenta – prvi obilježava značajan jubilej vezan za Podgoricu, budući da je ovdje rođen jedan od najznačajnijih ljudi toga vremena koji će 1519. godine štampati prvu knjigu iz svoje štamparije, nekoliko decenija nakon tog sjajnog poduhvata i osnivanja Crnojevića štamparije. Dakle, imamo reazloga da budemo ponosni na Božidara Vukovića Podgoričanina i zbog toga smo se odlučili da organizujemo okrugli sto o istoriji crnogorskog štamparstva, i maskembalom tematski obilježavamo ovaj značajni jubilej, jer će najmlađi čitaoci svojim maskama odgovoriti na zadatu temu – prošlost štamparstva. Veoma značajan segmnent su i crnogorski razgovori – serijal tribina i promocija, a ovoga puta će biti riječi o crnogorskoj crkvi i jeziku, kao i o prošlosti crnogorske vojske i o mitovima i falsfikatima kojima je naše poneblje sklono. Svi relevantni crnogorski izlagači biće zastupljeni, bez obzira na njihovu ideologiju, nacionalno ili političko oredjeljenje, oni su skupa na našem sajmu i po tome je ovaj sajam, takođe, poseban“, istakao je direktor sajma Vladimir Vojinović.

1 10 sajam knjiga pg3

Podsjećamo, Sajam počinje 01. oktobra i trajaće do subote 05. oktobra. Svečano otvaranje Sajma biće upriličeno 01. oktobra u 18:00 časova. Sajam će otvoriti gradonačelnik Glavnoga grada, dr Ivan Vuković, a prisutnima će se obratiti ministar kulture, Aleksandar Bogdanović i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, Aleksandar Mitrović. Od 01. do 04. oktobra u vremenskom intervalu od 14:00 do 15:00 časova u sajamskom prostoru odvijaće se maskenbal na kojem će učestvovati učenici crnogorskih osnovnih škola. Proglašenje nagrađenih maski planirano je za subotu, 05.oktobar u 11 časova.

 

Izvor: podgorica.me

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019