twitter

Naučnici namerno napravili robota psihopatu opsednutog smrću

Naučnici s Tehnološkog instituta u Masačusetsa (MIT) stvorili su veštačku inteligenciju koju su hranili samo jezivim i nasilnim sadržajem koji su pronašli na društvenoj mreži Reddit.

Veštačku inteligenciju nazvali su Norman, prema liku Normana Bejtsa iz Psiha. Norman predstavlja “studiju slučaja o opasnostima veštačke inteligencije kad stvari krenu po zlu i kad se pristrasni podaci koriste u algoritmima mašinskog učenja”, stoji na stranicama MIT-ja.

Normana su zatim podvrgli testu ličnosti s mrljama (Roršahov test) koji psiholozi koriste da bi odredili osobine ličnosti ili shvatili emocionalne karakteristike neke osobe.

U prvoj mrlji u kojoj bi normalno programirana veštačka inteligencija prepoznala jato ptica koje sedi na grani, Norman je video čoveka na električnoj stolici kojeg struja trese do smrti.

Gde bi normalna veštačka inteligencija videla crnu i belu pticu, čoveka koji drži kišobran ili svadbenu tortu, Norman bi video čoveka kojeg uvlači i ubija mašina za testo, čoveka kojeg gazi vozač koji prebrzo vozi i čoveka kojeg ubijaju pištoljem ispred njegove vrišteće žene.

“Norman je samo posmatrao užasne slike, tako da vidi smrt u svemu što pogleda”, rekli su naučnici za CNN.

Ipak, oni misle da nisu sve nade izgubljene za Normana. Tim veruje da Normana mogu istrenirati da ima manje psihopatski pogled na svet i to tako što će mu pokazivati ljudske reakcije na isti test s mrljama.

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019