twitter

Nil Gejmen adaptira trilogiju ”Gormengast” Mervina Pika

Nakon višegodišnjih pregovora sa raznim filmskim studijima, Nil Gejmen je odlučio da adaptaciju slavne trilogije gotske fantastike Gormengast Mervina Pika uradi u saradnji sa producentskom kućom FremantleMedia.

 

Gejmen je 2015. godine započeo pregovore sa filmskim studijima o adaptaciji trilogije za veliko platno, ali je na kraju odlučeno da se umjesto filma snimi TV serija.

Okosnicu trilogije predstavlja priča o mladiću po imenu Titus koji nasleđuje ogromni, prastari zamak, a junaci djela su sam zamak i svi njegovi stanovnici – raskošna galerija bizarnih likova za koje postoji samo jedan svijet – Gormengast.

Knjige iz serijala Gormengast napisane su okom slikara. Karakteriše ih bogatstvo detalja, groteska, nadrealnost i vizuelna preciznost. Bez obzira na to što su djela iz serijala uticala na celokupnu savremenu fantastiku, Gormengast je zbog svojih literarnih kvaliteta neiscrpno i neponovljivo djelo namijenjeno svim čitaocima.

Upoređujući Pika sa Dž.R.R. Tolkinom, Gejmen je rekao da mu je „čast što je dobio priliku da prenese briljantnu i jedinstvenu Pikovu viziju na male ekrane“.

„Knjige koje su istovremeno djelo majstora i umjetnika, vode nas u drevni zamak veličine grada s nezaboravnim herojima i zlikovcima“, rekao je pisac koji ujedno radi i na adaptaciji Dobrih predskazanja, knjige koju je napisao zajedno sa pokojnim Terijem Pračetom.

Izvršni producenti serije biće Nil Gejmen i Akiva Goldsman.

Mervin Pik (1911-1968) pisac, pjesnik, slikar i ilustrator najpoznatiji je po knjigama iz serijala Gormengast: Titus Groun (1946), Gormengast (1950) i Usamljeni Titus (1959). Pisao je poeziju, kratke priče za odrasle i djecu, te pozorišne i radio predstave. Ipak, na početku svoje umjetničke karijere, tokom tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka, pažnju kulturne javnosti privlači kao slikar i ilustrator, radeći portrete poznatih ljudi po porudžbini i ilustrujući brojna književna djela, među kojima su Alisa u zemlji čuda Luisa Kerola i Ostrvo s blagom Roberta Luisa Stivensona. Lično je ilustrovao sve svoje knjige.

Izvor: Art Anima

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019