twitter

SVJETOVI DŽ. R. R. TOLKINA – mjesta koja su bila nadahnuće za Srednju zemlju

U izdanju Data Statusa objavljena je enciklopedijska knjiga Svjetovi Dž. R. R. Tolkina – Mjesta koja su bila nadahnuće za Srednju zemlju vrsnog tolkinologa, Džona Garta.

Kroz nekoliko tematskih cjelina, monografija nas upoznaje sa književnom ostavštinom, bogatim životom i nepresušnom maštom oksfordskog profesora, jednog od najčitanijih pisaca na svijetu i najuglednijeg filologa druge polovine 20. vijeka.

Gart nas u ovoj raskošno opremljenoj i znalački napisanoj monografiji vodi na uzbudljivo putovanje svijetom koji je velikana svjetske književnosti nadahnuo i svijetom koji je taj velikan stvorio.

Osim toga, autor svojim djelom razotkriva česte zablude o Tolkinovim nadahnućima za stvaranje Srednje zemlje i iznosi čvrste argumente za svoja nova otkrića rasvetljavajući tijesnu vezu između Tolkinovih putovanja, njegove izuzetne erudicije i raznovrsnosti čitalačkog iskustva.

Mjesta koja su poslužila kao nadahnuće protežu se širom Velike Britanije – posebno Tolkinovog voljenog Zapadnog Midlandsa i Oksforda – ali dopiru i do stranih zemalja u svim pravcima kompasa. Tu su izvori za Hobiton, vilovnjačku dolinu Rivendal, Svjetlucave pećine Helmovog ponora i mnoga druga ključna mjesta u Srednjoj zemlji, od planina i šuma, do rijeka, jezera i obala.

Monografija sadrži više od stotinu grafičkih priloga, među kojima su originalne Tolkinove ilustracije, mape, starinske i savremene fotografije, ali i prilozi drugih umjetnika.

Organizovani prema temi, Svjetovi Dž. R. R. Tolkina predstavljaju ilustrovano putovanje u život i maštu jednog od najomiljenijih pisaca svijeta, istraživanje odnosa između svjetova stvarnog i fantastičnog te nadahnuće za svakoga ko želi da krene Tolkinovim stopama.

Izdanje knjige na srpskom jeziku identično je originalnom izdanju, po pitanju opreme, a za prevod su se pobrinuli Jelena Vitezović i Ivan Racić.

 

Sadržaj:

1.Uvod

2.Engleska do Okruga

3.Četiri vetra

4.Lutijena

5.Obala i more

6.Korenje planina

7.Reke, jezera i vodeni tokovi

8.Drvećem protkane zemlje

9.Drevni tragovi

10.Straža i čuvar

11.Ratna poprišta

12.Zanat i industrija

13.Dodatak

14.Napomene

15.Odabrana bibliografija

16.Indeks

17.Zahvalnost

18.Izvori slika

Džon Gart je autor nagrađivanog djela Tolkin i Veliki rat. Živi i radi u Hempširu, drži predavanja i kurseve na međunarodnom nivou, redovni je saradnik mnogih vodećih medijskih publikacija, a radi i kao konsultant i urednik.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.