twitter

Moderna čudovišta su uvijek i jedino ljudi

Romani poznatih japanskih autora su pred našim čitaocima zahvaljujući izdavačkoj kući Tanesi.

„Tamna voda” je jedno od najpoznatijih djela Kođija Suzukija (1957), nagrađivanog japanskog pisca horora, fantastike i naučne fantastike, čuvenog po romanu-trilogiji „Krug”, po kom su snimljeni filmovi i serije u Japanu, a kasnije i u Americi. Po jednoj od priča iz ove knjige, takođe je snimljen film, nazvan po naslovu ove zbirke priča − „Tamna voda”. Ova knjiga sastoji se od sedam povezanih pripovjedaka, a sve istražuju ukleta i misteriozna svojstva vode. Priče obrađuju različita okruženja, a za protagoniste, bilo da su na kopnu bilo na moru, voda predstavlja izolaciju i zarobljenost, često ih fizički odsecajući od sigurnosti.

Ocuići je pseudonim Hirotake Adaćija, rođenog 1978. u prefekturi Fukuoka, koji uglavnom piše kratke horor priče, a oprobao se i u filmskoj industriji. Član je Udruženja „Pisaca misterija Japana”. Debitovao je romanom „Ljeto, vatromet i moj leš”, koji je napisao dok je pohađao srednju školu. Diplomirao je na Industrijskom fakultetu „Kurume” i Tehničkom Univerzitetu „Tojohaši” kao ekološki inženjer.

Ocuići je postao mlada nada kojoj se smiješi lijepa književna karijera. Među njegovim najvećim djelima su roman „Gotika”, koji je 2003. godine osvojio Honkaku nagradu za misteriju, kao najbolji roman. Kasnije je adaptiran u strip i seriju igranih filmova. (Gotika: ljubav prema smrti). Većina njegovih djela pretočena je u mange. Njegova kolekcija kratkih priča „Zoo”, u izdanju „Tanesija”, takođe je prerađena u igrani film, a zbirka je 2004. godine nominovana za Nagradu „Jamamoto Šugoro”.

Ocuići je i autentični glas modernog Japana, predstavnik multikulturalnosti žanra horora, koji pozajmljuje motive i simbole iz zapadnjačke književnosti u istoj mjeri u kojoj ih i nudi piscima sa Zapada. Od čistog, nepatvorenog zla do onih koji kod čitalaca bude duboko sažaljenje, Ocuićijeva moderna čudovišta su uvijek i jedino ljudi, sa svojim tragičnim sudbinama i sa snažnim osjećajem sopstvene faličnosti.

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.