twitter

Objavljena knjiga “Skandar i krađa jednoroga” Anabel F. Stedman

U izdanju Mladinske knjige objavljen je roman Skandar i krađa jednoroga Anabel F. Stedman. Rukopis ove knjige je napravio veliku buru u svijetu izdavaštva kada je Sony Pictures, još prije njegovog objavljivanja, otkupio prava na ekranizaciju, vjerujući da je dostojan naslednik knjiga o Hariju Poteru.

Radnja romana smještena je u nešto drugačijoj modernoj Engleskoj, u kojoj dječaci i djevojčice sanjaju da steknu privilegiju da jašu jednoroge i takmiče se u prestižnom Kupu Haosa.

Jednorozi su u ovoj knjizi predstavljeni kao nepredvidiva i krvoločna bića. Pitomije i zauzdanije primjerke jašu ljudi, ali tu su i divlji, smrtonosni, crvenooki jednorozi, čiju opasnu i čudovišnu pojavu upotpunjuju „užegli dah, trulo meso i smrad besmrtne smrti“.

Trinaestogodišnji Skandar Smit je oduvijek želio samo jedno – da bude jahač jednoroga. Da bude među rijetkim izabranicima koji će izleći jednoroga (jer jednorozi se izliježu iz jajeta) i povezati se s njim za cijeli život. Sa kojim će zajedno uvježbavati sve što trkači treba da znaju i onda se nadmetati sa drugima za slavu. Da bude junak.

I baš kad je Skandarov san počeo da se ostvaruje, sve kreće nizbrdo, u smjeru opasnijem nego što je Skandar mogao i da nasluti. Mračan, izopačen neprijatelj krade najmoćnijeg ostrvskog jednoroga i kako pretnja raste, Skandar razotkriva tajne koje iz temelja menjaju sve što je ikada znao o svijetu koji ga okružuje, ali i o sebi samom.

Kako izdavač najavljuje, u ovoj epskoj avanturi čitaoce očekuju nevjerovatni junaci, divlja magija, vazdušne bitke, drevne tajne, napete trke i neobuzdani jednorozi. Autorka serijala ne krije da su na njeno djelo uticali proslavljeni serijali fantastike Igre gladi, Zemljomorje, Njegova mračna tkanja, Hari Poter.

Roman Skandar i krađa jednoroga uvodna je knjiga planiranog petodelnog serijala. Prevod na srpski jezik uradile su Bojana Dodić i Olivera Nićiforović Babac, a kuriozitet predstavlja činjenica da je knjiga na srpskom jeziku objavljena neposredno po objavljivanju na engleskom.

Anabel F. Stedman je odrastala u seoskim predjelima Kenta, lutajući izmaštanim svjetovima i puneći bilježnice svojim pričama. Prije nego što se potpuno posvetila pisanju, radila je kao pravnik, sve dok nije shvatila da u tom svijetu nema ni izbliza dovoljno magije. Skandar i krađa jednoroga njen je prvi roman.

 

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.